Izvor: eKapija | Utorak, 17.11.2015.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USB napunio 20 godina

(Foto: Ivana Vuksa)
"Universal Serial Bus", odnosno USB, 15. novembra napunio je 20 godina postojanja, a procjenjuje se da se danas koristi u preko 10 milijardi uređaja.

Ejdžej Bat (Ajay Bhatt), glavni tehnolog sistema kompanije "Intel" i čovjek koji je tvorac USB tehnologije, na tome nije zaradio ni dolara, ali on s tim nema nikakvih problema jer, kako kaže, "Ne radim ove stvari za novac".

- Htio sam da donesem promjenu i da olakšam svakodnevno korištenje tehnologije. Ne pruža se često prilika za donošenje značajne promjene - zaključio je Bat.

Na USB tehnologiji niko ne zarađuje, "Intel" je vlasnik svih patenata koji su vezani za nju, i kao veliko ime koje je stalo iza Batove ideje, odlučio je da standard učini otvorenim od samog početka.

Danas se USB smatra standardom za povezivanje različitih uređaja, a mnoge kompanije, među njima i "Apple" i "Microsoft", nisu s puno entuzijazma dočekale ideju o ovom standardu kada se pojavio polovinom devedesetih godina. Ipak, nesumnjivo je da je taj izum svijet učinio lakšim i povezanijim, piše "zimo.dnevnik.hr".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.