NavMenu

Općina Vareš ispunjava sve uslove za formiranje geoparka

Izvor: eKapija Nedjelja, 15.11.2015. 11:34
Komentari
Podeli

Vareš (Foto: vares.info)Vareš
Na poziv načelnika Općine Vareš nedavno je održan sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacje i zaštitu okoline ZDK Goranom Bulajić. Posjetu su inicirali predstavnici poduzeća "Geoworks" iz Tuzle koji su u proteklih godinu i pol intenzivno radili na istraživanju ovog područja, saopćeno je na zvaničnom sajtu općine.

Prezentirajući ideju o Geoparku Vareš, direktor firme "Geoworks" magistar geologije Amer Džindo, iznio je podatke da općina Vareš ispunjava sve uvjete kada je ovaj projekt u pitanju.

- Istraživanja su vršili eminentni stručnjaci sa Univerziteta u Bolonji koji su neovisni po ovom pitanju. Također, o Varešu postoje pisani geološki dokumenti iz 1870. godine, što nam otvara široke mogućnosti kada je ovaj projekt u pitanju. Vjerujem da ćemo imati razumijevanje kod nadležnog ministarstva i da će ova ideja vrlo brzo bit realizirana - rekao je magistar Džindo.

O ideji geoparka u Varešu ministar Bulajić je rekao:

- Fasciniran sam ovom idejom, koja je došla iz male sredine jer ne očekujete ovakav potencijal koji je danas ovdje prezentiran i veoma sam zadovoljan prikazanim. Isto tako, vidim da kantonalna vlada i nadležno ministarstvo može djelovati u tom pravcu gdje bi se mogli voditi razgovori prema višim instancama, konkretno prema federalnom ministarstvu. Što se tiče kantona, Vareš može očekivati punu podršku za aktivnosti koje nam predstoje za daljnju realizaciju.

Općina Vareš mora uputiti dopis nadležom ministarstvu sa zahtjevom za realizaciju ove ideje, a kako je minstar Bulajić rekao, uložit će se maksimalni napori da se ovaj projekt dovede do kraja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.