NavMenu

U Šamcu otvoren savremeni granični prijelaz

Izvor: Fena Utorak, 25.09.2007. 09:15
Komentari
Podeli

Novoizgrađeni, savremeni granični prijelaz Šamac, vrijedan 3,8 miliona KM, jučer su ( 24.09.2007.) su zvanično pustili u promet Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, i Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Špirić je naglasio da ovaj granični prijelaz treba da ubrza komunikaciju BiH s Evropom i ostatkom svijeta, te da se čini sve kako bi se ubrzao put naše zemlje u evropske i druge međunarodne integracije.

Naglasio je i da se svi u BiH treba da potrude kako bi bile završene neophodne reforme ustava i policije, a zatim bi se BiH uključila u EU, što bi značilo da ovaj i drugi granični prijalazi postaju samo spomenici.

Ambasador Kourkoulas je ukazao na poteze koji se čine u BiH kako bi upravljala granicama, što pokazuje za sada da je BiH sposobna za pridruživanje ka EU.

Kourkoulas je i dodao da se od BiH očekuje da će postati punopravana članica EU te da kao i druge zemlje neće trebati ovakve granične prijelaze.

Tokom proteklih 10 godina u projekt upravljanja graničnim prijelazima u BiH utrošeno je 30 miliona eura.

Direktor UIOBiH Čaušević je kazao da otvaranje ovog graničnog prijelaza daje podsticaj za što kvalitetnije ubiranje indirektnih poreza, jer je osposobljen savremenim kamerama koje minimiziraju nezakonitu trgovinu.

Granični prijelaz Šamac nalazi se na magistralnom putu M-17 na granici s Republikom Hrvatskom. Puštanje u promet graničnog prijelaza Šamac predstavlja početak druge faze izgradnje savremenih graničnih prijelaza u kojoj će još biti izgrađeni granični prijelazi Bosanski Brod, Zupci i Klobuk, saopćeno je iz UIOBiH.

Prijelaz u Šamcu je donacija Evropske unije od 3.800.000 eura, a površine je 30.000 metara kvadratnih, prve kategorije drumskog prijelaza za međunarodni robni i putnički promet.

Projekt graničnog prijelaza uradilo je preduzeće IPSA Sarajevo koje je vršilo i nadzor. Radove je izvodilo preduzeće SCT Ljubljana u konzorciju s preduzećem Elektrometal iz Cazina.

Ovaj savremeni granični prijelaz obuhvata: centralnu zgradu za rad carine, policije i drugih graničnih službi, nadstrešnicu, zgradu za inspekciju, zgradu za pregled vozila i komercijalni objekt; šest traka za putnička vozila sa 14 kontrolnih kućica, više od 30 parkinga za kamione i autobuse, 40 parkinga za zaposlene; za teretni saobraćaj dvije ulazne trake i dvije izlazne trake s rampama i kontrolnim kućicama, dvije kolske vage (jedna na ulazu a druga na izlazu iz Bosne i Hercegovine).

Podsjećamo, u prvoj fazi izgradnje savremenih graničnih prijelaza u promet su ranije pušteni granični prijelazi Orašje, Izačić, Rača, Karakaj, Hukića brdo-Maljevac, Gradina-Jasenovac i Kamensko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.