NavMenu

Ponovo radi farma mlijeka kod Šamca - U planu izgradnja reprodukcionog centra i proizvodnja struje iz biomase

Izvor: Capital Petak, 13.11.2015. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Obnovljena je jedna od najvećih i najsavremenijih farmi krava u Posavini – u selu Tišina kod Šamca. Na farmi je sada 255 grla svih uzrasta, od toga 100 muznih krava koje dnevno daju do 2.700 litara mlijeka.

Nakon prošlogodišnjih poplava, saniran je dio štete procijenjene na 2 mil KM. Obnovljeni su svi objekti, uključujući savremeni pogon za mužu.

Farmeru Čedi Borojeviću prethodno je voda uništila savremenu farmu, a uginulo je čak 340 goveda.

Godinu i po kasnije, farma je obnovljena, nabavljena su nova grla, a proizvodnja mlijeka dostigla je nivo od prije poplava.

Borojević kaže za Srnu da će najveći akcenat tokom poslovnog oporavka biti stavljen na zapošljavanje ljudi koji su kod njega radili i prije poplave.

On ističe da proizvodnju zasniva na kabastoj hrani koje ima u dovoljnim količinama. Tu je pogon za koncentrovanu hranu, a i dovoljna dopuna.


Zahvaljujući kvalitetnoj hrani, primjeni savremenih metoda u proizvodnji mlijeka i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti krava, "Farma Borojević" dobila je dozvolu za izvoz mlijeka u zemlje EU.

Ova farma ne može izvoziti mlijeko, ali to može "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, pa joj, stoga, predaju mlijeko.

Borojević planira da formira reprodukcioni centar, odnosno da uzgaja ženska grla stoke, kao i da izgradi biodigestor i eventualno, mini postrojenje za proizvodnju električne energije iz biomase.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.