NavMenu

Vlogging - novi načini komunikacije s tržištem

Izvor: eKapija Petak, 13.11.2015. 11:37
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Jeste li upoznati s domaćom i međunarodnom vlogging-scenom? Imate li omiljenog vloggera? Ne, nije greška u tipkanju – vloggeri su videobloggeri, a ovakav način komuniciranja prosto je zaludio svijet, navodi portal "Novo vrijeme".

Ispostavilo se da je ovakav način komunikacije i dobar izvor prihoda za vloggere. Stječu ogromnu popularnost, kvantitativno je lako mjerljiv, a brendovi su prepoznali priliku te pomoću vlastitih vloggera ili u kooperaciji s nekim ko ima kanal na "YouTube"-u promoviraju svoje proizvode i usluge.

Mahalski prozori su sad "YouTube" prozori

Naime, prethodne dvije godine obilježili su make-up tutorijali i savjeti za ljepotu djevojaka diljem svijeta; recenzije kozmetike, tutorijali za nošenje hidžaba, posebno popularni među muslimankama, određeni osvrti iz svijeta dizajna, IT industrije, video i kompjuterskih igrica, a sve s vlastitim pečatom i subjektivnim doživljajem onog ko ih prezentira. Naravno, ima i onih koji su popularnost stekli i održavaju je zbog komičnih situacija, zanimljive svakodnevnice i slično.

Vloggeri su dostupni i na društvenim mrežama ne samo na "YouTube"-u, što im omogućava sveprisutnost. Što više subscribera imaju, to su uspješniji. Svako strahuje nad ostvarivanjem prvih hiljadu-plus pregleda, no, nakon toga i video i kanal bolje kotiraju. Nerijetko su videolinkovi podijeljeni na društvenim mrežama i na različitim internet stranicama, a najčešće imaju i vlastite blogove na kojima postavljaju videosadržaj. Sve ove komponente s mnogo dijeljenja na različitim kanalima nadograđuju link, čine da video i sve što je povezano s njim, sadržaji bolje kotiraju na pretraživačima i doprinose njegovom kvalitetu.

Popratni sadržaj uz video

Cijela priča nije samo o videu koji, ako želimo održati kvalitet i reputaciju, plasiramo svakih nekoliko dana, odnosno jednom u sedam ili petnaest dana. To daje vremena da prethodni video stekne dovoljno popularnosti i pregleda, ali i dovoljno vremena da pripremimo novi sadržaj. Pritom ne dozvoljavamo fanovima da nas izgube iz vida. Između objava videa održavamo interakciju putem fotografija na Instagramu, postova na Facebooku, Twitteru i slično. Obavezne su i pompezne najave pred objavljivanje videa, najčešće uz isječak iz njega.

Mogućnost za feedback

Tokom trajanja videa možete pitati svoje gledaoce za komentar, reakciju, tražiti njihovo mišljenje i stav tako da budu slobodni da Vam se obrate, da komentiraju u nastavku, komuniciraju jedni s drugima i tako populariziraju vaš sadržaj. Odlično je što je ovakav način komunikacije dobar za dobijanje povratnih informacija. Naprimjer: sponzor ste nekom vloggeru. Najtipičniji primjer toga su modne vloggerice i kompanije za kozmetiku. Recenzijom vloggerica može uraditi preporuku za najnoviji puder i rumenilo te pokazati trikove za šminkanje tim proizvodima. U nastavku gledaoci mogu komentirati i dati osvrt na vlastito iskustvo s tim proizvodima, a mogu postaviti i upite na koje se odgovori. Najbolje je tom prilikom organizirati i "giveaway" – poklanjanje proizvoda najsretnijim gledaocima.

(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Promocija brendova, proizvoda i usluga


Ovakav oblik komunikacije popularan je i u IT-kompanijama, kod proizvođača začina, hrane i slično, s tutorijalima i preporukama za njihove dodatke prilikom kuhanja. Univerziteti kao vloggera mogu imati jednog od svojih harizmatičnih profesora ili studenata koji su nadareni za takvo što. To je odličan način da se promovira institucija. Turističke agencije svaki video mogu napraviti u drugom gradu, pomoću savjeta o pakiranju za različita razdoblja, preporuke za najbolje restorane u pojedinim gradovima, top-mjesta koja se trebaju posjetiti, a sve to s ciljem promocije vlastitih destinacija koje imaju u ponudi.


Neki vloggeri su toliko prihvatili zadatak da promoviraju neki brend, da su nakon određenog vremena prosto postali zaštitno lice tog brenda, što na koncu donosi finansijsku korist svima. Važno je napomenuti da su vloggeri vrlo profesionalni u onome što rade. Možda ih ne oporezuju doprinosima, eventualno sebi uplaćuju staž i zdravstveno osiguranje, ali ovo zanimanje postalo je vrlo plaćeno. Vrlo su koncentrirani na izradu sadržaja i njegov kvalitet. Osvjetljenje, zvuk, kvalitetne kamere, kostimi, šminka, sve je tu. Stoga, odlučite li se na ovakav potez, barem se pobrinite da vlogger ne bude u mraku, da se zvuk prenosi kvalitetno i da je dobra rezolucija kako bi sadržaj bio adekvatan za sve uređaje.

Značajan utjecaj

Vloggeri su vrlo svjesni svog utjecaja na okolinu, stoga biste to trebali biti i vi. Upravo su oni vrlo slušani u domovima širom države ili pak svijeta, zaokupljaju pažnju i vrijeme hiljadama ili milionima gledalaca.

Kako smo već spomenuli, ovo je odličan alat za uključivanje publike, ne samo putem komentara već i njihovih videosadržaja. Možete postaviti izazove pred svoje gledaoce, eventualne potrošače. Naprimjer, neka snime video koji pokazuje koliko brzo mogu pojesti vrećicu čipsa koji promovirate, fotografiju kako kombiniraju torbu koju ste nedavno plasirali na tržište, neka smisle slogan ili otpjevaju pjesmicu za naš novi brend. Ideja je mnogo.

Kako god, vlogging-scena je postala veoma zastupljena i prisutna. Gotovo da nema osobe koja ne prati nečiji YT-kanal i čeka sedmično izdanje. Nekad smo tako čekali omiljene serije na televizijskim kanalima. Pojavom Torrenta je izgubljena ta čar, ali možda su upravo na tragu toga i vloggeri naišli na plodno tlo. I ne zaboravite – odlučite li se pokrenuti svoj vlog ili unajmiti nekog za svoju kompaniju, retoričke vještine, harizma, britkost i pozitivna energija su ključ, navodi "Novo vrijeme".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.