NavMenu

Srbija dobila prvi vjetropark - Kompanija "MK Fintel Wind" najavila ulaganja i u region

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2015. 14:25
Komentari
Podeli

Aleksandar Antić, Tiziano Giovannetti i Slavko CarićAleksandar Antić, Tiziano Giovannetti i Slavko Carić
Kompanija "MK Fintel Wind", danas je svečano otvorila vjetropark Kula, koji je ujedno i prvi vjetropark u Srbiji. Radi se o postrojenju koje se sastoji od tri vjetrogeneratora visine 178 metara, a u čiju je izgradnju uloženo 15 mil EUR.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, u prisustvu investitora i brojnih zvanica, zvanično je pustio u rad prvi vjetropark u Srbiji. Domaćin skupa Tiziano Giovanneti, izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind"-a, izrazio je zadovoljstvo što je realizacijom projekta pokazano da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već može biti i uspješno.

- Događaj kojem danas prisustvujemo od ključnog je značaja za sektor energetike za cijelu Srbiju. Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što je ova grinfild investicija konačno realizovana u Srbiji. Ovo je potvrda naše strateške opredjeljenosti razvoju na tržištu Srbije, i imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Od rada vjetroparka korist će imati svi, država i društvo u cjelini, opština Kula, mi kao kompanija i prije svega potrošači - izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind"-a.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da je ovo izuzetno važan dan za srpsku energetiku.

- Dan u kojem Srbija dobija prvi vjetropark potvrda je dobre politike u oblasti energetike, koju vode Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo. To je snažna potvrda da će Srbija svojim podsticajnim mjerama obezbijediti izgradnju većeg broja kapaciteta iz obnovljivih izvora. Uskoro će biti usvojen set od tri uredbe u sklopu kojih će biti definisan i novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovlјivih izvora, koji će omogućiti veću sigurnost investitorima za ulaganje u vjetroparkove i ostale obnovlјive izvore. Srbija do 2020. godine treba da poveća udio obnovlјivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21% na 27%, i mi očekujemo da ćemo taj cilј uspjeti da ostvarimo, prije svega zahvalјujući snažnoj podršci i podsticajima države za ulaganje u "zelenu energiju" - kazao je ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić i dodao da prema Akcionom planu, od ukupno planiranih 1092 MW, 500 MW je planirano da se proizvede iz vjetroelektrana.

Vjetropark Kula koji će snabdjevati srpsku elektroenergetsku mrežu, sastoji se od tri vjetrogeneratora instalisane snage 9,9 megavata (MW). Vjetrogeneratori, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U pripremim radovima korišćen je beton i čelik iz Srbije, angažovane su kompanije i projektantske kuće iz Srbije, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste banka.

Kompanija "MK Fintel Wind", kojoj je osnovna djelatnost proizvodnja "zelene" električne energije uskoro će početi i izgradnju drugog vjetroparka, ukupne vrijednosti 11 mil EUR. Drugi vjetropark, nalaziće se u okolini Vršca i snabdijevaće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija ima u planu investicije u vjetroenergiju u Srbiji i regionu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.