Izvor: Tanjug | Četvrtak, 12.11.2015.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija bi mogla da ulaže u proizvodnju hrane u Srebrenici - U toku pregovori sa mljekarima

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je u srijedu (11. novembar 2015.) da se po prvim reakcijama srbijanskih privrednika koji su boravili na investicionoj konferenciji u Srebrenici vidio potencijal za saradnju i to posebno u oblasti proizvodnje hrane.

- Po prvim reakcijama naših privrednika mislim da već ima potencijala i to u proizvodnji hrane. Poveli smo dvije kompanije koje se bave mljekarstvom i gdje su pregovori u toku, u toj oblasti smo u konkretnim razgovorima koji mogu da se završe sklapanjem ugovora - rekao je Čadež Tanjugu na investiciono razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015".

On kaže da je PKS inicirala dolazak na ovu konferenciju prevashodno zato što treba da bude spona u kontaktima privrednika, ali i kako bi se ustanovilo da li privrednici iz Srbije imaju interes da investiraju u Srebrenicu ili da nađu potencijalnog partnera.

- U budućnosti treba najviše da se fokusiramo na te direktne kontakte između privrednika. Država nije ta koja treba da otvori fabriku, država treba da donese okvire, treba da investira u infrastrukturu. Zato je veoma važna ova donacija Vlade Srbije opštini Srebrenica, ne samo u novcu već i infrastrukturnim okvirima kako bi se ti uslovi stvorili i kako bi privrednici dolazili - istakao je on i dodao da je uloga PKS-a da bude spona između privrednika.

Čadež je rekao da je na konferenciji prisutno desetak kompanija iz Srbije, počev od kompanije "Energopojekt", do manjih proizvođača hrane među kojima je mljekara "Spasojević".

Teme B2B susreta, koji se organizuju na marginama konferencije, jesu konkretni projekti iz svih oblasti privređivanja, označeni kao potencijalni sektori saradnje - od rudarstva i energetike, preko elektromašinogradnje, poljoprivrede, vodoprivrede, cijelog lanca agrobiznisa i farmaceutske industrije do građevinarstva, IT sektora i banjskog turizma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.