NavMenu

Oboreni svi rekordi onlajn prodaje - Promet na "Alibabi" za jedan dan 14,33 mlrd USD

Izvor: Klix Četvrtak, 12.11.2015. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Najveća svjetska kompanija za onlajn trgovinu "Alibaba" jučer je povodom Dana samaca u Kini organizirala festival prodaje sa sniženim cijenama i ostvarila ukupnu prodaju u vrijednosti od 14,3 mlrd USD.

Dan samaca u Kini obiježava se tradicionalno 11. novembra, a kineska kompanija "Alibaba" je i prošle godine tim povodom organizirala akcijsku prodaju.

Ovogodišnji promet na internet stranici Alibaba.com za 60% je veći u odnosu na prodaju ostvarenu istog dana prošle godine.

Kineska novinaska agencija "Xinhua" javlja da su najprodavanija roba bili mobilni telefoni, satovi, televizori, mlijeko, med i kolači.

Tokom 24-satne akcije "Alibaba" je ostvario ukupno 710 miliona prodaja, a skoro 86.000 prodaja u sekundi, što je do sada nezabilježen uspjeh onlajn prodaje.

Vlasnik kompanije Džek Ma (Jack Ma) izrazio je nadu da će Dan samaca postati globalnog karaktera, te najavio da će jučerašnju rekordnu prodaju aplicirati za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda.

"Alibaba" je jučer oborio i rekord prodaje u jednom satu, kada je u prvom satu akcije imao promet od 3,9 mlrd USD.


Za dostavu prodatih artikala širom svijeta kompanija će angažirati 1,7 miliona kurira dostave, 400.000 dostavnih vozila i 200 aviona.

Onlajn prodaja sve je popularnija širom svijeta, a posebno u najmnogoljudnijoj zemlji Kini u kojoj 80% te vrste prodaje realizira upravo "Alibaba". Čini se da je taj način kupovine mnogo lakši kupcima u gusto naseljenim gradovima, ali i onim udaljenim od centara. Uspjeh ove vrste trgovine lako je vidjeti i sve manjim brojem ljudi koji posjećuju trgovačke centre u Kini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.