NavMenu

Privrednici spremniji za EU od političara

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2015. 15:48
Komentari
Podeli
U Sarajevu su privrednici, predstavnici vlasti, diplomatskog kora i EU razgovarali o tome koliko je BiH zaista spremna za ulazak u EU, šta bi to trebalo napraviti kako bi se privatni sektor uključio u proces približavanja evropskoj porodici i kako poboljšati konkurentnost privrede u BiH. U Predstavništvu njemačke privrede u BiH, koje je organizovalo ovaj susret, kažu kako su privrednici spremniji od političara za ulazak u EU, te da bi i političari trebali odlučnije krenuti u ispunjavanje uslova jer BiH nema više vremena za čekanje, piše "Slobodna Evropa".

Predstavništvo njemačke privrede u BiH sarađuje sa privrednim udruženjem koje zastupa 120 kompanija. Svi se slažu da bi im poslovanje bilo znatno olakšano kada bi BiH postala dio evropske porodice.

Direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Ghunter Neubert kaže kako Hrvatska, koja je postala članica EU, može biti dobar primjer Bosni i Hercegovini kako propise prilagoditi evropskim.

- Posebno bitno za BiH je smanjenje birokratije, uspostava pravne države i smanjenje korupcije. Bez toga nema rezultata - naveo je Neubert.

Neubert dodaje da su privrednici u BiH itekako svjesni prednosti usaglašavanja propisa sa EU i pridruživanja evropskoj porodici, što bi umnogome olakšalo poslovanje i ojačalo ekonomiju zemlje.

Predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža podsjeća da su direktne strane investicije u Bosni i Hercegovini u posljednjih 6-7 godina u stalnom padu zbog nestabilne političke i ekonomske situacije u zemlji.

- Jednostavno je predug period od 180 dana koliko u BiH treba za dobijanje bilo koje dozvole. Za otvaranje kompanije treba vam 17 papira, procedura je 45 dana, a na primjer u Makedoniji se to rješava za dva dana sa dva papira. Osim toga strani i domaći investitori traže harmonizirane propise na teritoriji cijele zemlje, zatim poreznu predvidivost za period od tri do pet godina, isto tako da ljudi koji rade u javnom sektoru budu plaćeni i valorizirani po učinku. Želimo graditi sustav znanja, a ne sustav poznanstva - konstatovao je Muidža.

Vijeće stranih investitora je prije tri godine izdalo Bijelu knjigu sa jasno postavljenim smjernicama šta treba uraditi da se poboljša poslovni ambijent u BiH i usvoje evropski propisi. No, za tri godine malo toga je urađeno, kaže Muidža.


- Pripremamo novo izdanje Bijele knjige u kojem ćemo objaviti šta je do sada od preporuka iz prethodne urađeno, a šta ne. Dinamika kojojm se usvajaju te promjene nije na zadovoljavajućem nivou. Mi očekujemno, pogotovo kada su svi nivoi vlasti u BiH opredijeljeni da implementiraju Reformsku agendu koju su sami potpisali, političari pronaći način kako da krenu u odlučnije i hrabrije reforme. Privrednici to zaista očekuju - naglašava Muidža.

Bosni i Hercegovini na evropskom putu mogu pomoći i susjedi, naročito Hrvatska svojim primjerom. Bivši predsjednik te zemlje Stjepan Mesić vjeruje da će Hrvatska, bez obzira na izazove sa kojima se suočava od izbora do velikog broja izbjeglica koji svakodnevno kroz nju prolaze, svoje iskustvo na evropskom putu prenijeti i susjedima.

- Bez obzira kakva vlast bila u Hrvatskoj ona mora svojim susjedima pomoći da uđu u EU, jer to je jedan milenijski poduhvat koji mora uspjeti, koji mora ova generacija napravit. Prema tome, bez obzira tko bio u Hrvatskoj pomagat će Bosni i Hercegovini i svim drugima sa jugoistoka Evrope - smatra Mesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.