NavMenu

Rast u sektoru malih i srednjih preduzeća u Tuzlanskom kantonu

Izvor: eKapija Srijeda, 11.11.2015. 09:19
Komentari
Podeli

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je Informaciju o stanju u malim i srednjim preduzećima u Tuzlanskom kantonu u 2014. godini s prijedlogom smjernica rada za naredni period, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade TK.

Prema informaciji, sektor malih i srednjih preduzeća u Federaciji BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, još je pod uticajem globalne ekonamske krize, a dodatno otežavajuće okolnosti bile su i vremenske nepogode koje su u 2014. pogodile većinu opština Tuzlanskog kantona.

Zbog direktne izloženosti privrednim kretanjima i nepostojanja adekvatnih mehanizama i kapaciteta, subjekti male privrede često su dovedeni pred gašenje i ne uspijevaju preživjeti duže od tri godine.

U kategoriju malih i srednjih preduzeća ubraja se 99% preduzeća s područja Tuzlanskog kantona koji su predali svoje završne finansijske izvještaje za 2014. Taj podatak govori da su ona najznačajniji izvor zapošljavanja radne snage, ali i značajan izvor prihoda.

Više od 60% zaposlenih u privatnom sektoru Tuzlanskog kantona radi u malim i srednjim preduzećima, koja ostvaruju blizu 70% ukupnog prihoda od prodaje.

Koliko je značajan MSP sektor za privredu govori i činjenica da su u 2014. bilježili profit od blizu 90 mil KM.

Iako se ukupan broj malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona u 2014. smanjio u odnosu na prethodnu godinu, broj zaposlenih na području Kantona je povećan, te je zabilježen porast broja zaposlenih po preduzeću, što znači da su aktivna preduzeća u TK apsorbirala tu radnu snagu, te su čak bila u mogućnosti da zaposle i nove radnike.

Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, najveći broj njih je s područja grada Tuzla (37,67%), a zatim slijedi 12,13% MSP-a s područja opštine Gračanica, te 11% s područja opštine Gradačac.

Najmanji broj MSP-a na području TK zabilježen je u opštini Teočak - svega 16 preduzeća iz MSP sektora. MSP sektor Tuzlanskog kantona je i u 2014. po broju zaposlenih na drugom mjestu iza Kantona Sarajevo, i bilježi porast broja zaposlenih na 34.323, a nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnim mjesečnim troškovima plate po zaposlenom, koji iznose 1.415 KM.

I pored relativno niskih troškova koji se odnose na angažman radne snage, u sektoru MSP u TK-a neto dobit po zaposlenom u 2013. godini iznosi 2.490 KM, što je za skoro 30% manje od prosjeka na nivou FBiH, ali okvirno u rangu prosjeka na nivou FBiH i RS, saopšteno je na sajtu Vlade TK.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.