NavMenu

Mittal Steel će prerađivati željeznu rudu iz Ljubije

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 24.09.2007. 11:35
Komentari
Podeli

Generalni direktor "Arcelor Mittal Steel" Zenica, Indijac M. K. Srinivasan, je najavio da će u julu 2008. godine biti pušena u pogon integralna proizvodnja željeza visoke kvalitete, koji će se dobivati u klasičnoj visokoj peći na koks. "Radovi su u toku, očekujemo da neće biti prolongiranja rokova i da će se visoka peć u potpunosti uhodati do kraja 2008. godine" kazao je Srinivasan.

Puštanjem u pogon nove visoke peći i konvertorske čeličane kapaciteta 1,1 milon tona godišnje, po prvi put nakon rata stvaraju se uvjeti za proizvodnju ovog veoma traženog metala na bazi rude gvožđa. Postojeća elektrolučna peć, koja će nastaviti proizvodnju, radi na bazi starog željeza kao sirovine. Srinivasan je, u tom pogledu, najavio povezivanje Rudnika željezne rude Ljubija – Prijedor i zeničke Čeličane u jedan proizvodni ciklus.

"Koncern "Mittal" vlasnik je i jedne i druge kompanije" kazao je on, istaknuvši da se već planira snabdijevanje rudom iz Ljubije i Omarske kod Prijedora i da će se ostvarivati daleko veći finansijski efekti nego kad se posebno izvozi ruda, a posebno željezo. Najavio je nove finalne poluproizvode i proizvode iz Zenice, te pripreme i za proizvodnju limova u narednoj fazi rekonstrukcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.