Izvor: RTS | Ponedjeljak, 09.11.2015.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljsko rješenje za uspeh - Fondovima protiv ekonomske krize

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Poljska je jedina zemlja koja nije osjetila ekonomsku krizu, ali ni embargo Rusije na uvoz hrane iz Evropske unije (EU). Uspjeli su da održe i čak povećaju izvoz poljoprivrednih proizvoda. Na tome mogu da zahvale i novcu iz pretpristupnih, a po učlanjenju i kohezionih fondova EU.

U poljskom ministarstvu poljoprivrede vrijedni su kao pčele u njihovom dvorištu. Milijardu evra evropskog novca iskoristili su za modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava i farmi, što je nevjerovatnih 107% raspoloživog novca iz fondova.

Nepovjerenje farmera i prihvatanje novih stanadarda bili su najveći problemi poljske vlade.

- Da biste dobili dosta novca iz fondova morate biti pripremljeni za pregovarački proces, da iznesete argumente za šta i koliko novca vam treba. Da pripremite sve uključene u proces - farmere, proizvodni sektor, pravnike koji će uskladiti zakone - kaže savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Sofija Križanovska.

Križanovska dodaje da je važno ubrzati modernizaciju ruralnih područja, farmi i proces proizvodnje i poboljšati uslove života u tim područjima tj. obezbijediti internet, socijalne programe, struju i vodu.

Novac koji je Poljska dobila prije učlanjenja u EU i posle toga omogućio je razvoj svih regiona - nove puteve, fabrike, radna mjesta.

- Ulazak evropskog novca omogućio je modernizaciju poljske železnice, najveću od osamdesetih godina. Drugi važan upliv novca bio je za podršku malim i srednjim preduzećima, zatim obrazovanje, obuku za rad na računarima i sa novim tehnologijama - kaže Pjotr Popa iz Ministartsva za infrastrukturu i razvoj.

Sredstva iz evropskih fondova Poljska koristi već 11 godina. Do sada je tim novcem realizovala oko 200.000 projekata.

(Foto: Suzana Obradović)
Građani kažu da su promjene vidljive u svakodnevnom životu, da je dobro što Poljska, kao članica Unije, i dalje sama može da donosi odluke o najvažnijim pitanjima. Zajedničko tržište, otvorene granice, kako kažu, najbolja su posledica učlanjenja.

Od svih članica EU Poljska je uspjela da dobije najviše novca iz evropskih fondova za regionalni razvoj. U narednih šest godina na raspolaganju će im biti 82,5 mlrd EUR. Čak trećinu tog novca iskoristiće za obnovu i izgradnju infrastrukture.

Upravo obnovom zemlje, uspjeli su da pridobiju povjerenje stranih investitora.

- Strane investicije u Poljskoj dostigle su 180 mlrd EUR. I mi ulažemo u inostranstvu, tako smo prošle godine investirali 10 mlrd EUR izvan naših granica - kaže pomoćnik ministra ekonomije Jerži Pjetrevič.

Na kraju se vraćamo na početak jer se čini da je Poljska najviše evropskih para uložila u poljoprivredu, proizvodnju i bezbijednost hrane. Najveći uspjeh im je, kažu, što su ubijedili mlade da naprave moderne farme, postanu konkurentni i izađu na strana tržišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.