Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.11.2015.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje se kompanije u BiH najbolje ophode prema kupcima?

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
"Customers’ Friend" ("prijatelj kupaca") u Bosni i Hercegovini otkrivaju kompanije čiji je nastup na bosanskohercegovačkom tržištu izvrstan i čije je ophođenje prema kupcima na vrhunskom nivou, prenosi portal Manager.

Istraživanje je provela švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association. Prema njemu su, na osnovu iskustva i zadovoljstva građana nivoom korisničkog iskustva i korisničke podrške proizvoda i usluga na tržištu, kompanije kao što su "Podravka", "Kraš" ili "BH Telecom" ocijenjene kao najbolji primjeri i tipični simboli najboljeg korisničkog iskustva i korisničke podrške u Bosni i Hercegovini u svojim respektivnim kategorijama.

Pitanja u istraživanju ICERTIAS Customers Friend bila su otvorenog tipa, tj. ispitanici nisu imali ponuđene odgovore. Mogli su slobodno navoditi imena proizvođača i pružatelja usluga koji, prema njihovom mišljenju, nude najbolje korisničko iskustvo i korisničku podršku na bosanskohercegovačkom tržištu.

Na primjer, ispitanicima je u anketi u kategoriji "banka s najvišim nivoom kvaliteta korisničkog iskustva bankarskih usluga općenito" postavljeno pitanje: "Navedite naziv banke općenito koja, prema vašem iskustvu ili iskustvu vama bliskih osoba, na bosanskohercegovačkom tržištu nudi najviši nivo korisničkog iskustva, u kojoj se vi kao klijent osjećate zadovoljno i cijenjeno i koja nudi toliko visok nivo bankarskih usluga da je od srca možete preporučiti svojim najboljim prijateljima, rođacima i kolegama!"

Najčešći odgovor ispitanika na ovo pitanje bio je: Sberbank.

Na isti način postavljena su sva pitanja u istraživanju. Tako je u kategoriji "prodavnice za uređenje doma, vrta i okućnice" prvo mjesto zauzeo FIS.

Pobjedničke pozicije u svojim respektivnim kategorijama još su zauzeli brendovi: "Argeta" (pašteta), "Azel France" (lanac prodavnica odjeće), BBI (usluge kreditiranja), "Beko" (prodavnica bijele tehnike), "Dormeo" (madraci), "Intersport" (lanac prodavnica sportske odjeće, obuće i opreme), "Ledo" (sladoled, smrznuta hrana), "Meggle" (mlijeko, jogurt…), "Nescafe" (instant kafa), PIK (mortadela), "Planika" (lanac prodavnica obuće), "Podravka" (dodatak jelima za začinjavanje…), "Samsung" (smartphone uređaji), "Sarajevska pivara" (svijetlo i tamno pivo), "Svjetlost" (knjižara), UNIQA (osiguranje života), "Vitaminka" (ajvar), "Zlatarna Celje" (prodavnica nakita), Zlato polje (riža) itd.

U kategoriji "maloprodajni trgovački lanac" prvo mjesto osvojio je "Bingo".

Važno je napomenuti da istraživanja"ICERTIAS Customers’ Friend" ne mjere vrijednost ili tržišni udio brenda. Za mjerenje korisničkog iskustva i korisničke podrške poduzeća na bosanskohercegovačkom tržištu isključivo su korišteni iskustvo, mišljenje, zadovoljstvo i percepcija potrošača, koji su zasnovani na njihovom osobnom iskustvu ili iskustvu njima bliskih osoba, priopćio je ICERTIAS – International Certification Association, prenio je "Manager".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.