NavMenu

"Toyota" ulaže milijardu dolara za istraživanje vještačke inteligencije

Izvor: Capital Subota, 07.11.2015. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: William Whitehurst/Corbis)
Kompanija "Toyota" ulaže milijardu dolara u kompaniju u Silicijumskoj dolini za razvoj vještačke inteligencije i robotike, kako bi unaprijedila istraživanja tehnologije koja omogućava samonavodeća vozila, ali i pomogla ljudima u svakodnevnim aktivnostima.

Predsjednik "Toyote" Akio Tojoda rekao je u petak (6. novembar) da će istraživački centar kompanije s 200 zaposlenih blizu univerziteta Stanford početi da radi u januaru, dok će kasnije biti otvorene i kancelarije te firme blizu univerziteta MIT u Masačusetsu.

Ova investicija, planirana za narednih pet godina, dolazi pored 50 mil USD koje je japanska kompanija ranije najavila za istraživanja vještačke inteligencije na Stanfordu i MIT-u.

"Toyota" je saopštila da je zainteresovana za istraživanja i mimo samonavodećih vozila, na kojima neke automobilske kompanije intenzivno rade, već i za vještačku inteligenciju koja bi mogla biti korišćena u svakodnevnom životu.

Kompanija je već predstavila robot nalik Artu-Dituu (R2-D2) koji treba da pomaže starijim, bolesnim i ljudima u kolicima. Takođe je predstavila i čovjekolikog robota namijenjen zabavi koji može razgovarati i svirati muzičke instrumente.

Stručnjak za robotiku Džil Prat predstavljen je u Tokiju kao šef nove organizacije "Toyota"-inog instituta za istraživanje. Prije nego što je počeo da radi kao "Toyota"-in tehnički savjetnik, bio je menadžer u agenciji američke vojske za odbrambena napredna istraživanja.


Prat je rekao da je cilj "Toyote" da robotima pomogne starijima, omogući vozila koja neće imati udese i koristiti vještačku inteligenciju da svim ljudima omogući da voze.

"Toyota" je najavila da će zaposliti istraživače i inženjere, a privlačenje talentovanih stručnjaka biće od ključnog značaja pošto pored autoproizvođača "General motors"-a, "Tesle" i "Nisana" na samonavodećim vozilima rade i "Google", "Apple" i "Uber".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.