NavMenu

Preduzeća KS imaju dugove veće od 133 mil KM

Izvor: biznis.ba Petak, 06.11.2015. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
U Poreznoj upravi Federacije BiH održan je sastanak v.d. direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerifa Isovića s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, kantonalnim ministrom finansija Jasminom Halebićem i kantonalnim ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem.

Povod za održavanje ovog sastanka bilo je unapređenje saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Porezne uprave FBiH i iznalaženje modaliteta u razmjeni informacija za poboljšanje upravljanja privrednim subjektima iz nadležnosti Kantona Sarajevo. Razgovarano je i o dugovanjima koja imaju preduzeća čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo.

Isović je prisutne informirao da porezni obveznici čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo imaju prispjele dužne obaveze u postupku prinudne naplate u iznosu od 133.319.299 KM, od čega se na glavni dug odnosi 102.283.126, a na zateznu kamatu 31.036.172 KM.

Naglasio je da prema službenim evidencijama navedeni porezni obveznici imaju 2.654 zaposlenika i da se najveći iznos duga odnosi na dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Istakao je da je neophodno da se u rješavanje problema duga uključi Vlada Kantona Sarajevo kao osnivač tih preduzeća i naglasio da će Porezna uprava Federacije BiH ubrzo nadležnim organima Federacije BiH dostaviti informaciju o ukupnom stanju duga po osnovu javnih prihoda s prijedlogom za rješavanje tog duga.


Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zabrinutost za stanje javnog duga preduzeća na području Kantona Sarajevo i kazao da će Vlada podržati prijedloge Porezne uprave FBiH za naplatu duga.

Zamolio je Poreznu upravu FBiH da iskoristi sve zakonske mehanizme i pronađe najpovoljnije rješenje za naplatu duga koje ne bi ugrozilo rad obrazovnih institucija i javnih komunalnih preduzeća koja imaju veliki značaj za Kanton Sarajevo, saopćeno je iz pres službe KS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.