Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.11.2015.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova baza za preduzetnike - Sarajevo dobilo "Networks" centar, osnivači najavljuju dolazak svjetskih kompanija

Novi duh preduzetništva rađa se u Sarajevu. Od utorka 3. novembra svima onima koji razmišljaju kako pokrenuti biznis na raspolaganju je centar "Networks", koji su osnovali Bojana Škrobić Omerović i Edin Mehić.

Centar "Networks" će pružiti mladim preduzetnicima i inovatorima veliki "coworking" prostor, edukativni i biznis centar, sobu za foto i video produkciju, te ostale sadržaje namijenjene inspirisanju i razvoju talenata iz svih profesija.

Dvoje osnivača su inače prošli sve krugove edukacije iz oblasti preduzetništva i organizacije poslovanja. U razgovoru za "eKapiju" Bojana Škrobić Omerović ističe da su odavno razmišljali o osnivanju jednog ovakvog centra.

- Zapravo, ideja je već odavno tu, ali potvrđena je našim iskustvom koje smo donijeli sa programa IVLP koji je kreirala Vlada SAD-a. Tamo smo se upoznali sa razvojem poduzetništva, inovacija i tehnologija u SAD-u i Europi. BiH, pa čak i regija, zaostaje za razvijenim zemljama, te projekti poput "Networks"-a, su od vitalnog značaja za razvoj ekonomije i talenata.

U partnerstvu sa kompanijom HIVE oformili su 3D laboratoriju, koja je, kako kažu, revolucionarni projekat. Biće to kreativni raj za mlade dizajnere, arhitekte i sve one koji žele naučiti koristiti 3D inovacije, kako u komercijalne tako i u edukativne svrhe.

Vlada KS im je pomogla da oforme "Apple Edu" centar, koje će biti idealno mjesto za sve one željne znanja iz IT-ja. Uz edukaciju i rad očekuje se da će svi zajedno osvajati nova tržišta.

- Od potencijanih partnera još uvijek smo u fazi pregovora, ali iskreno se nadamo da će u narednih nekoliko mjeseci ta lista biti dugačka, jer samo ujedinjeni i zajedničkim snagama, možemo napraviti korjenite promjene.

Naša sagovornica kaže da će se u rad uključiti i važne institucije, međunarodnog predznaka, ali i velike multinacionalne kompanije koje će pomagati razvoj malih privrednika, a čija će pojava na tržištu biti višestruka.

- Namjeravamo uključiti i dijasporu da pomognu "fundraising"-om, ali i mentorstvom, prenosom znanja i tehnologija. Planiramo pokrenuti i prvi javni fond za razvoj startapa. Nekada će nekoj kompaniji biti dovoljna pomoć u poslovnim savjetima i prodaji da pronađe svoj put na tržištu, a nekada će to biti konkretno oprema i fondovi. U zavisnosti šta bude trebalo, članovi našeg tima će sigurno odgovarati.

Da BiH treba stimulacija i podizanje svijesti o važnosti razvoja malog preduzetništva potvrđuje i naša sagovornica. Prema njenom mišljenju, prije svega nedostaje obrazovnih institucija, koje bi bile povezane sa tržištem rada. Takođe, kako kaže, nedostaje i sistemski pristup zavoda, institucija, ali i državne strategije koja će kreirati ambijent za malo preduzetništvo.

- Nedostaje motiviranih ljudi da otvaraju biznise i vode i bore za tržišta unutranja i vanjska. Sve to mi kroz naše programe želimo pokrenuti i oživjeti.

U poslednjih nekoliko godina startapovi su popularni širom regiona, ali i u BiH. Neki od njih već osvajaju Evropu i svijet, dok se oni drugi možda još krčkaju. Naša sagovornica kaže da BiH kao zemlja ima puno potencijala u turizmu, industriji, prirodnim i ljudskim resursima… A koji su izazovi pred nama?

- Pod broj jedan, znanje i intelektualni kapital postaju kritični resursi poslovanja, upotreba informacijske i komunikacijske tehnologije predstavlja nužnost za koordinaciju poslovnih aktivnosti. Nužno je i kreiranje specijaliziranih timova, odnosno malih i fleksibilnih poduzeća, outsourcing poslovnih aktivnosti, kontinuirano ulaganje u znanje i obrazovanje i poticanje daljnje inovativnosti i kreativnosti.

Sljedeća godina će za "Networks" biti u znaku promocije, uspostavljanja novih partnerstava i kreiranja planova kako razvijati preduzetništvo.

- Namjeravmo zaposliti veći broj mladih ljudi, educirati više od 2.000 osoba, napraviti pouzdanu bazu podataka sa talentima i uslugama profesionalaca koja će biti ujedno i promocija naše radne snage za unutarnje i vanjsko tržište, te sigurno razviti bar deset startapova. Vidjet ćemo, možda dovedemo i neku veliku poznatu kompaniju svjetskog renomea da pomaže razvoj ekosistema.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.