NavMenu

Postrojenja za odsumporavanje nužna za domaće termoelektrane - Direktor EP BiH naglašava važnost finansijskog okvira za gradnju Bloka 7 TE "Tuzla"

Izvor: Energetika.ba Utorak, 03.11.2015. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
"Elektroprivreda BiH" (EPBiH) mora odlučno krenuti u izgradnju svih termoblokova u FBiH, kaže na početku razgovora za "Avaz" Bajazit Jašarević, direktor "Elektroprivrede BiH, smatrajući da su novi projekti u energetskom sektoru ohrabrujući znak napretka privrede naše zemlje.

Dodatna analiza

Pozdravljajući najavu izgradnje termoeolektrane (TE) u Banovićima, te drugih projekata čija bi realizacija trebala početi naredne godine, Jašarević podsjeća da je na termoelektranama koje rade, a koje su u sastavu EPBiH, pod hitno potrebno izgraditi postrojenja za odsumporavanje postojećih blokova, dok će se kod gradnje novih blokova morati, najprije, utvrditi njihova ekonomska isplativost.

- Riječ je prije svega o Bloku 7 TE "Tuzla". Kada je u pitanju izgradnja ovog bloka, ponovo se vraćamo na početak kako bismo našli okvir koji se isplati finansirati. Ovo što je do sada rađeno, prevazišlo je okvir isplativosti i zato imamo dodatnu analizu obima projekta i kvaliteta ponuđene opreme. Ukoliko bude provjereno da je to isplativo, gradit ćemo Blok 7, a ukoliko bude bilo kakvih otvorenih pitanja i rizik izgradnje bude veliki, odustat ćemo od izgradnje - navodi Jašarević.

Vraćanje kredita

Prema riječima našeg sagovornika, finansiranje izgradnje Bloka 7, kako je ranije dogovarano, vršilo bi se iz kredita Razvojne banke Kine.

- Nažalost, uvjete koje je dala ova banka mi u ovom momentu ne možemo prihvatiti. Zato ćemo ponovo otvoriti pregovore da dođemo do, za nas, prihvatljivih uvjeta. Iako bi garant investicije bila Federacija, taj kredit bi se vraćao isključivo iz sredstava EPBiH. Dakle, unaprijed se mora znati možemo li vraćati kredit. Nipošto se ne može dozvoliti da budžeti, koji inače teško mogu finansirati potrebe Federacije, imaju bilo kakvu štetu od eventualnih grešaka u izgradnji zamjenskih ili novih blokova. Dakle, gradit će se samo oni blokovi koji neće proizvesti štetu po budućnost Federacije - kategoričan je Jašarević.

Projekat bloka 7 TE "Tuzla" (Foto: elektroprivreda.ba)Projekat bloka 7 TE "Tuzla"
Ko je, kako i pod kojim uvjetima ranije dogovarao finansiranje izgradnje Bloka 7 u Tuzli, šta je to što je u dosadašnjim pregovorima prihvaćeno, a pokazalo se kao neprihvatljivo, te jesu li opravdane sumnje javnosti da su u sve bili upleteni i interesi pojedinih lobija iz Tuzle i Sarajeva, Jašarević nije želio komentirati. Smatra da je izgradnja Bloka 7 u Tuzli itekako potrebna, ali da se svemu mora pristupiti "krajnje ozbiljno, transparentno i odgovorno".


Energetski sistem je u vlasništvu Federacije

- Rudnik mrkog uglja (RMU) "Banovići" je van sistema "Elektroprivrede" i, naravno, oni snose odgovornost za projekt izgradnje termoelektrane. No, vrlo je važno znati da je većinski vlasnik RMU-a Vlada Federacije, odnosno Parlament. Banovići direktno podnose račun Vladi i Parlamentu, što govori da sve što važi za TE "Tuzla" važi i za TE "Banovići", kao i za TE "Kakanj". Javnost mora znati da je naš energetski sistem u vlasništvu Federacije i to je jednostavan odgovor na pitanja ko će, s obzirom na velike investicije i zaduženja, upravljati energetskim sektorom FBiH. Podsjećam, nikakve velike investicije i zaduženja u energetskom sektoru ne mogu ići mimo Vlade i Parlamenta FBiH - navodi Jašarević.

Tuzla ne treba strahovati

- Značajno je istaći da smo razriješili pitanje hoće li, nakon što se izgradi termoelektrana "Banovići", biti dovoljno uglja i za Blok 6 u Tuzli. Poručujem da Tuzla ne treba strahovati da će ostati bez uglja. Dogovorili smo izradu dugogodišnjeg ugovora o isporuci banovićkog uglja TE "Tuzla" koji će biti potpisan u narednih nekoliko mjeseci - kaže Jašarević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.