Izvor: RTV | Ponedjeljak, 02.11.2015.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici napravili staklo čvrsto kao čelik

Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)
Možete li da zamislite staklo toliko jako da po čvrstini može da parira gvožđu i čeliku? Riječ je o materijalu koji su napravili naučnici Univerziteta u Tokiju, a mediji prenose da bi on mogao da dovede do razvoja potpuno nove generacije prozora, kako u građevinskoj industriji tako i u industriji izrade automobila. Takođe, očekuje se da bi ovo staklo moglo da se upotrebljava i pri izradi elektronskih uređaja.

Ovo staklo je napravljeno miješanjem aluminijumovog oksida sa silicijum-dioksidom, a vijest o ovom otkriću objavljena je u magazinu "Nature". Međutim, miješanje nije bilo tako jednostavno jer se smješa kristalizovala kad god bi dotakla posudu, pa staklo nije moglo da se formira. Zato su naučnici koristili gas i miješali smjesu u vazduhu.

Zahvaljujući tome, napravljeno je providno staklo koje po Jangovom modulu, kojim se računa čvrstina i elastičnost čvrstih materija, parira gvožđu i čeliku.

- Imamo namjeru da komercijalizujemo ovu tehniku tokom narednih pet godina - istakao je profesor Acunobu Masuno za "Asahi Shimbun".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.