NavMenu

Velik interes za male hidroelektrane u Crnoj Gori - Do sada izdata 41 dozvola za projekte vrijedne 109 mil EUR

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 02.11.2015. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Vlada Crne Gore je spremna da razgovara o svim aranžmanima gradnje hidroelektrana (HE) na Morači i Komarnici pod uslovom da oni ne podrazumevaju davanje državnih garancija, saopštio je ministar ekonomije te zemlje Vladimir Kavarić.

On je u intervjuu "Pobjedi" kazao da su interesovanje za te projekte do sada pokazali investitori iz Kine, Turske i Slovenije.

- Nedavno smo potpisali Memorandum o razumjevanju sa kineskim "Norinco International Coorporation Ltd", koji se odnosi na saradnju na ova dva projekta. Prilikom posljednje posjete Sloveniji potpisao sam Memorandum o razumjevanju sa Turskom i Slovenijom, koji se takođe odnose na saradnju na projektima HE "Morača" i HE "Komarnica" - rekao je Kavarić.

On je kazao da postoje interesovanja investitora i otvoreni su da razmotre sve prijedloge, prema bilo kom angažmanu koji omogućava realizaciju projekta bez državnih garancija, uz primjenu najboljih rješenja u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Kavarić je, odgovarajući na pitanje koliko je dato koncesija za gradnju malih HE (MHE) i koliko je u planu, rekao da je Vlada zaključila 21 ugovor o koncesiji kojima je predviđena izgradnja 41 MHE, ukupne instalisane snage oko 72 MW i planirane godišnje proizvodnje oko GWh.

- Okvirna vrijednost investicija za sve predviđene MHE je 109 mil EUR. Završena je izgradnja sedam malih HE, ukupne instalisane snage 10,2 MW i planirane godišnje proizvodnje od oko 40 GWh. Planiramo da pripremimo koncesioni akt za pet vodotoka. U toku je javna rasprava o Nacrtu plana davanja koncesije za korišćenje vodotoka za izgradnju MHE za narednu godinu na osnovu kojeg se može očekivati raspisivanje javnog nadmetanja za još tri vodotoka - objasnio je Kavarić.

Kavarić je, govoreći o projektima izgradnje vjetroelektrana "Krnovo" i "Možur", naveo da se projekat izgradnje vjetroelektrane "Krnovo" trenutno realizuje u rokovima definisanim ugovorom o zakupu.

- Investitor je počeo izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo. Vrijednost investicije je oko 140 mil EUR, a instalisana snaga 72 MW - kazao je Kavarić.

On je, što se tiče "Možure", rekao da je Vlada donjela odluku za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu zemljišta na novog zakupca, na kompaniju "Enemalta plc" od koje očekuju da aktivnosti na izgradnji vjetroelektrane budu završene u ugovorenom roku. Investicija na "Možuri" je oko 65 mil EUR, za 46 MW instalisane snage.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.