NavMenu

Ejub Kučuk, direktor marketinške agencije "MITA Group" - Idemo osvojiti Njujork

Izvor: eKapija Nedjelja, 01.11.2015. 10:41
Komentari
Podeli

Ejub KučukEjub Kučuk
Sarajevska marketinška agencija "MITA Group" sprema se na put u Njujork, a povod je vrlo jak - njihov startap "Content Creator App" plasirao se među 24 najbolja startapa u svijetu. Direktor agencije Ejub Kučuk će sa svojim timom predstaviti aplikaciju investitorima i medijima na "The Next Web" konferenciji 18. novembra u Njujorku. Konferencija je inače proglašena za jednu od najboljih na svijetu, jer spaja izvanredne govornike, provokativne nastupe i 100 najinovativnijih startap kompanija iz cijelog svijeta.

U razgovoru za "eKapiju" Kučuk objašnjava zašto su napravili jednu baš ovakvu aplikaciju, kakve promjene će ona donijeti u svijetu sadržajnog marketinga i šta očekuju od nastupa u Njujorku.

eKapija: Kako je došlo do ideje da se kreira aplikacija "Content Creator"?

- Dugo smo tražili rješenje koje bi nam pomoglo da, bilo koji član našeg tima, može kreirati profesionalno dizajniran sadržaj u pokretu i bez dizajnera, ali na tržištu nije postojalo nijedno kvalitetno rješenje. Mobilne aplikacije su pravljene za obične konzumente, pa templejti ne odgovaraju profesionalnim zahtjevima, a za online servise vam je potreban kompjuter i internet konekcija. Polazeći od te potrebe krenuli smo u pisanje projekta za aplikaciju koja bi sve to omogućila, a nakon 18 mjeseci i 150.000 linija koda, lansirali smo "Content Creator App" za "iPhone".

eKapija: Kažete da će ova aplikacija zauvijek promijeniti dizajn i rad društvenih mreža. Na koji način?

- Dizajn prelijepog sadržaja ili reklama za društvene mreže nije više privilegija velikih i odabranih klijenata. S "Content Creator" aplikacijom svi mogu kreirati sadržaj u nekoliko minuta, a svojim korisnicima omogućavamo: slobodu da rade odakle god hoće, kada god hoće ili onda kad imaju inspiraciju. Nije im potreban kompjuter, internet konekcija niti skupocjeni softveri.

Neovisnost u realizaciji bilo kakve ideje. Nema više potrebe da pišete duge brifove i debrifove, da prolazite kroz ideju, da gubite živce jer niste shvaćeni kako da se nešto napravi. S "Content Creatorom" napokon sami kontrolišete kreiranje sadržaja i realizujete svoje ideje u nekoliko poteza i na dodir prsta.

Brzina kreiranja sadržaja je maksimalna. Potrebna vam je fotografija koju kombinujete s jednim od nekoliko stotina profesionalno dizajniranih tekstualnih templejta i vaš kontent je kreiran. Na taj način možete biti brži, bolji i relevantniji od konkurencije, a fleksibilnost vam omogućava da pobijedite velike kompanije u marketing utrci. Takođe i troškovna isplativnost – nema više dodatnih troškova dizajniranja, eksternih timova, skupe opreme i programa.

eKapija: Content marketing je u međuvremenu postap vrlo popularam i na globalnom i na regionalnom nivou, a stručnjaci kažu da je jeftiniji od klasičnog. Koliko aplikacije poput Vaše mogu doprinijeti još boljem razvoju content marketinga za jednu kompaniju?

- Društvene mreže su zauvijek promijenile svijet oglašavanja tako da živimo u vremenu content (sadržajnog) marketinga i dvosmjerne komunikacije. Danas svi imaju istu šansu za uspjeh, mali biznisi mogu brzo postati veliki ako su dovoljno kreativni da budu drugačiji od konkurencije, ukoliko na vrijeme reguju i osvoje fanove originalnim sadržajima. Obzirom da smo u stalnom pokretu često je jedini uređaj koji posjedujemo u trenutku inspiracije ili potrebe za kreiranjem sadržaja, naš smatrphone. On nam omogućava da fotografiramo proizvod, prostor, event ili trenutak koji će osvojiti naše fanove. Odluke se donose u trenutku, fotografije se oživljavaju u pokretu i prenose na društvene mreže brže nego što je nekima potrebno da uključe kompjuter i podignu operativne sisteme. Aplikacije poput naše nezaobilazne su ako želito da brzo, originalno i profesionalno komunicirate sa svojim kupcima.

eKapija: Koju društvenu mrežu biste sada izabrali kao najdjelotvorniju za što bolje pozicioniranje nekog brenda? Neko će reći da je "Instagram" novi "Facebook".

- Prije sam mogao iznositi paušalne ocjene kao što to rade mnoge kolege iz reklamnog biznisa. Danas pouzdano znam da učinkovitost društvene mreže ovisi o vašem proizvodu. Ako je vaša publika sofisticirana, iz oblasti društvenih mreža, startapova, medija… onda je "Twitter" tamo gdje trebate usmjeriti sve snage. Ako se bavite FMCG industrijom ili ste javna ličnost, "Facebook" je nezaobilazan. Ako vaš proizvod ima ikakve veze s kreativnošću, putovanjima ili hranom obavezno morate uložiti velike napore na "Instagramu". Često je najbolji pristup odrediti najbolji medijski miks ove tri mreže, pa sve to podržati e-mail marketingom, PR-om i ostalim digitalnim aktivnostima.

eKapija: Šta očekujete od nastupa u Njujorku?

- Prije svega očekujemo da mnogo naučimo, izbrusimo svoje prodajne poruke, pronađemo nove načine približavanja svojim ciljnim skupinama, da se inspirišemo uspješnim pričama najboljih svjetskih startapova. Na drugom mjestu su nam kontakti s velikim investitorima i vodećim medijima iz ove oblasti, s obzirom na to da smo svjesni uticaja na prodaju aplikacije u budućnosti.

eKapija: Kada će aplikacija biti dostupna u BiH?

- Prva verzija aplikacije je već mjesec dana dostupna za sva tržišta na svijetu, pa samim tim i BiH. Uskoro očekujemo lansiranje na tržište nove, daleko bolje vrzije.

eKapija: Da li će biti dostupna samo za uređaje sa IOS operativnim sistemom ili i za Android?

- Još nekoliko mjeseci planiramo imati samo verziju za "iPhone" i "iPad", a kada prođemo sve "dječije bolesti" planiramo lansirati i "Android" verziju – vjerovatno u proljeće 2016.

eKapija: Koji su vam naredni planovi kada je riječ o "Content Creatoru"?

- Lansirati novu verziju, osvojiti Njujork, pronaći partnere koji nam mogu pomoći da se brzo proširimo po cijelom svijetu, izbaciti još dvije verzije s naprednim funkcijama do kraja godine, pronaći developere koji nam mogu pomoći da unaprijedimo proizvod i postanemo nezaobilazni u kreiranju te dijeljenju sadržaja za društvene mreže, animirati dizajnere da nam se priduže kreirajući font-pairing templejte, a samim tim i promijeniti način kreiranja sadržaja za društvene mreže. Skromno (smijeh).

Teodora Brnjoš


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.