NavMenu

Nedostaje bolja mehanizacija i laboratorija za kontrolu - Mljekari iz USK iznijeli svoje probleme

Izvor: Oslobođenje Subota, 31.10.2015. 12:43
Komentari
Podeli

Tematska sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u poljoprivredi održana je jučer u Bihaću. Kako je kazao ministar poljoprivrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Dragan Polimanac, pred Skupštinom i Vladom je mnogo posla kako bi donijeli adekvatna i konkretna rješenja za unapređenje ovog sektora.

- Često se busamo u prsa sa poljoprivredom i farmerskom proizvodnjom u našem Kantonu, a realno stanje nije baš tako. Naši prirodni potencijali su uglavnom neiskorišteni jer imamo veliku opterećenost zakonima čija primjena otežava razvoj poljoprivredne proizvodnje. Imamo zastarjelu mehanizaciju, mala i neadekvatna ulaganja, pred nama je dug put prilagođavanja EU regulativi - kazao je ministar Polimanac.

On je istaknuo da u BiH postoje samo četiri farme koje u potpunosti ispunjavaju standarde i posluju po svim evropskim regulativama, a od toga ni jedna nije u Unsko-sanskom kantonu.

Tokom rasprave istaknuto je da u Federaciji, za razliku od RS, ne postoji centralna laboratorija za kontrolu mlijeka, što je veliki kamen spoticanja za razvoj mljekarske industrije, a za izvoz pogotovo.

Predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Husein Selimović je naveo podatak da farmeri iz USK-a učestvuju u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Federaciji BiH sa 40 posto, što ovaj kanton satvlja na prvo mjesto po ukupnoj proizvodnji, a opet poljoprivrednici iz USK-a imaju najslabije poticaje i zastarjelu tehnologiju.

Direktor mljekare "Meggle" Kemal Hrnjić je kazao da mljekarska industrija u USK-u čini 70% ukupne poljoprivredne proizvodnje.

- Počeli sa otkupom od 13 miliona litara mlijeka godišnje i narasli smo do toga da otkupljujemo 30 miliona litara. Međutim, mljekarstvo zbog svega navedenog stagnira, tako je već 5-6 posljednjih godina - kazao je Hrnjić.

Ovom tematskom sjednicom priča o poljoprivredi u USK-u je tek otvorena, te su se skupštinski poslanici usaglasili da trebaju trajno raditi na sistemskim rješenjima kako bi unaprijedili stanje u poljoprivredi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.