NavMenu

"Alumina" podržava rast nataliteta kod zaposlenih

Izvor: eKapija Petak, 30.10.2015. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: Alumina)
Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati koliko je god to moguće. Sa ovom maksimom rukovodili su se u Sindikalnoj organizaciji metalske industrije i rudarstva u kompaniji "Alumina", kada su odlučili da novčano stimulišu zaposlene u ovoj fabrici, članove ove sindikalne organizacije, kako bi pospješili zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšali natalitet kod porodica radnika ove fabrike, saopšteno je iz "Alumine".

Na posljednjoj sjednici Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva donesene su odluke o dodijeli jednokratne novčane pomoći radnicima "Alumine", članovima Sindikata metalske industrije i rudarstva, koji stupaju u brak, kao i za svako novorođeno dijete.

Visina novčane pomoći za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu iznosi 300 KM, a za svako novorođeno dijete 500 KM. U slučaju da su oba supružnika radnici "Alumine" i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva, dodijeljuje im se 600 KM, odnosno 1.000 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić kaže da je krajnje vrijeme da se osmišljenom politikom i društvenom brigom preokrenu negativni demografski trendovi poput niskog nataliteta, starenja populacije i smanjivanje prosječne veličine porodice.

- Odluka o jednokratnoj novčanoj pomoći radnicima "Alumine" koji stupe u brak ili dobiju dijete trebala je da se donese i ranije. Međutim, bili smo preokupirani drugim aktivnostima, pa smo malo kasnili sa realizacijom ove ideje - ističe Smiljanić.


On kaže da je na zadnjem sastanku sindikalnog odbora jednoglasno odlučeno da ove dvije odluke stupe na snagu s namjerom da se i na ovaj način podrži porodica i populaciona politika.

- Ove novčane pomoći koje će da stignu do mladih bračnih parova ili njihove novorođene djece, svakako neće mnogo uticati na finansijsko stanje u tim porodicama. Cilj nam je da se ovim novčanim sredstvima izrazi podrška i poštovanje mladim ljudima koji se odluče na ove korake. Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati gdje god je to moguće - naglašava Smiljanić.

U proteklih desetak dana, iz sindikalne kase, već je isplaćeno 1.200 KM za sklapanje braka i 1.000 KM za rođenje djeteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.