Izvor: Tanjug | Petak, 30.10.2015.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Sarajevo, plan grada", nova knjiga Miljenka Jergovića

Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)
Zagrebačka izdavačka kuća "Fraktura" koja prvi put izlaže na Beogradskom sajmu knjiga, za svoje zvanično predstavljanje beogradskoj publici u četvrtak uveče (29. oktobra 2015.) odabrala je da priredi premijernu promociju knjige Miljenka Jergovića "Sarajevo, plan grada".

U najvećoj sali "Ivo Andrić", u kojoj nije bilo slobodnih mjesta za sjedenje, o Jergovićevoj knjizi govorili su, pored autora, glavni urednik "Frakture" Seid Serdarević, prof. dr Ranko Bugarski i književnik Dragan Velikić.

Serdarević je, predstavljajući promotere, kazao da je Bugarski, lingvista međunarodnog ugleda, pozvan na zahtjev pisca, jer je, kao i Jergović, rođeni Sarajlija, a Velikića je izabrao jer su i njemu gradovi literarna opsesija.

Definišući knjigu, Serdarević je "Sarajevo, plan grada" nazvao "Fikcionalno-nefikcionalnom knjigom o gradu koji čine, prije svega, njegovi stanovnici i to se vidi u svakoj priči".

Konstatujući da su za Jergovića telefonski imenici izvori važnih informacija, glavni urednik "Frakture" je objasnio da su žute strane u knjizi dijelovi telefonskog imenika za Sarajevo za 1941. godinu, koji počinje podatkom da su te godine u gradu na Miljacki telefone imali 49 advokata, ali samo tri dimničara.

Pošto je autor knjigu obilježio kao "prvu", Serdarević je kazao da će verovatno stići i druga.

Jergović je priznao da su za njega stari telefonski imenici dragocjeni jer iza svakog imena se krije jedan život, a pažljivim čitanjem se mogu otkriti mnogi važni podaci o demografskoij slici grada i kako se ona mijenjala kao posljedica istorijskih okolnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.