NavMenu

Autocesta na Koridoru 5C oštećena na nekim dijelovima - Na simpozijumu u Kaknju stručnjaci preporučili betonske saobraćajnice

Izvor: Indikator Petak, 30.10.2015. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Autocesta na Koridoru 5C na pojedinim mjestima je već oštećena iako frekvencija vozila još nije dostigla planirani nivo, upozoreno je na simpoziju "Betonske saobraćajnice" održanom u organizaciji Građevinskog fakulteta u Sarajevu i "Tvornice cementa Kakanj".

Ovom prilikom razmijenjena su stručna i naučna iskustva u planiranju, projektovanju, građenju i upravljanju betonskim saobraćajnicama u BiH, Njemačkoj, Poljskoj... Betonske saobraćajnice su sigurnije, duže traju, smanjuju potrošnju goriva i manje zagađuju okolinu, lakše se održavaju itd. i zbog toga im u nastavku izgradnje autoceste na Koridoru %C treba dati prednost u odnosu na ceste kojima je podloga tucanik a kolovoz asfalt. To što je izgradnja betonskih saobraćajnica skuplja od fleksibilnih ne bi trebalo da bude prepreka.

Na otvaranju simpozija učesnicima se obratio Izudin Neimarlija, izvršni direktor "Tvornice cementa Kakanj", primijetivši da se kod nas "na malim objektima troše velika sredstva". Izgradnja betonskih saobraćajnica je novi trend koji je ova cementara spremna da slijedi. U Bosni i Hercegovini od 2000. godine, nakon što je postala članica "Heidelbergcement Group", u vlastiti razvoj i zaštitu životne sredine uložila je 200 mil KM.

Dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hrasnica smatra da je izgradnja puteva najvažniji segment unapređenja zajednice te da je čast ove visokoškolske ustanove da je domaćin i suorganizator skupu na kojem se razmjenjuju rezultati istraživanja i iskustva u najefikasnijem pristupu izgradnji saobraćajnica.

Doc.dr. Mirza Pozder sa Građevinskog fakulteta u Sarajevu dao je kratak usporedni pregled krutih i fleksiblnih saobraćajnica s posebnim osvrtom na prednostima i manama obje vrste izgradnje. Zbigniew Giergiczny sa Silesian Tehnološkog univerziteta Gliwice, Poljska, prezentirao je iskustva izgradnje betonskih saobraćajnica u Poljskoj, i prednost ovakvih saobraćajnica u okruženjima velikog prometa teretnih vozila.


Eckhard Wagner, diplomirani inženjer iz "HeidelbergCement Technology" iz Njemačke, predstavio je posebna rješenja u obnovi i poboljšanju infrastrukture u Njemačkoj. Prof. dr. Azra Kurtović sa Građevinskog fakulteta u Sarajevu objasnila je važnost sastava betona i tehnologije izgradnje betonskih saobraćajnica sa posebnim osvrtom na održavanju takvih puteva, dok je doc.dr. Sanjin Albinović u završnoj prezentaciji ukazao na mogućnosti primjene betona kao nosivog elementa u gornjem sloju željezničkih pruga.

Zaključak simpozija kojem je prisustvovalo oko 150 stručnjaka, privrednika, i studenata je da diskusiju na ovu temu uz veću razmjenu iskustava treba nastaviti i u nju uključiti sve relevantne instance kako bi se otvorile mogućnosti izgradnje održivih betonskih saobraćajnica.

"Tvornica cementa Kakanj" iskoristila je ovaj skup da na prigodan i nenametljiv način promoviše novi pucolanski cement namijenjen za masivne betone čija je jedna od karakteristika vrlo niska toplota hidracije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.