Izvor: biznis.ba | Petak, 30.10.2015.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi u BiH - Tuzlanski kanton ima nov model izrade esencijalne liste lijekova koji će puniti domaći fond

(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Konačno, novac namijenjen za esencijalnu listu lijekova puniće domaće fondove.Pionir u ovoj akciji je Tuzlanski kanton čije je Vlada usvojila sasvim novi model u pristupu izradi esencijalne liste lijekova. I ne samo to, sa esencijalnom listom lijekova koja se zasniva na indikacijama i na zaštiti domaćih farmaceutskih industrija, Tuzlanski kanton približava se pozitivnim standardima zemlja Evropske unije.

Kada je u pitanju A lista, svi lijekovi potrebni pacijentima su im i dostupni a budžet za ovu godinu, kada je u pitanju izdvajanje za lijekove od Fonda je 35 mil KM.

Novina esencijalne liste je da ima dvije rubrike, indikacije i preporuke. To znači da doktor mora propisati lijek onome kome je on potreban, navodi resorni kantonalni ministar.

- Formirat ćemo Komisije između ministarstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja koji će obilaziti domove zdravlja kako ne bi dolazilo do zloupotrebe. Bitno je da pacijenti imaju dovoljne količine lijekova i kvalitetan lijek - kaže Elvis Bektić, ministar zdravstva TK, prenosi TV1.

Bektić navodi da su morali voditi računa o cijeni lijekova kako bi napravili uštede. Ove godine uštediće se oko 653.000 KM.

Po prvi put, ova Vlada vodila je računa i o zaštiti domaćih proizvođača lijekova. Tako će dio lijekova koji su do sada dolazili iz inostranstva biti zamijenjeni domaćim, što znači da će novac izdvajan za to ostati u Bosni i Hercegovini, čime će se puniti naši zdravstveni fondovi..
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.