NavMenu

Industrijska proizvodnja u FBiH za osam mjeseci: Svi sektori u plusu osim energetskog

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 18.09.2007. 09:37
Komentari
Podeli

Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH za osam mjeseci 2007. godine, u odnosu na isti period lani, imala je rast od 11,9 posto, po čemu je ovaj dio BiH najuspješniji u zemlji, jer je u drugim dijelovima proizvodni rast znatno skromniji, a u RS čak je zabilježen pad od 0,8 posto.

Kako je jučer na konferenciji za novinare naglasio Derviš Đurđević, direktor Federalnog zavoda za statistiku, najviše raduje rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 19,6 posto, od čega znatno iznad 50 procenata u radnointenzivnim granama, proizvodnji robe od metala za 54,7, a hemikalija i hemijskih proizvoda čak za 59,1 posto.

Ni druge radnointenzivne grane ne zaostaju. Proizvodnja namještaja imala je rast od 37,3 posto, proizvodnja u autoindustriji za 47,7 procenata, gume i plastike za 31,7 posto, obuće i kože za 16,7 i konfekcije za 4,7 posto. Za dobre rezultate pobrinula se i prehrambena industrija, koja zapošljava više od 12.000 radnika, s rastom od 8,9 procenata.

Dvije najveće industrijske djelatnosti u Federaciji, proizvodnja aluminija i čelika, također su imale rast, za devet indeksnih poena.

Zadovoljstvo, prema statističarima, remeti energetski sektor, čija je proizvodnja manja za 5,1 posto, od čega je najveći podbačaj bio u snabdijevanju domaćom električnom energijom od 9,8 posto. Ovoliki podbačaj u sektoru struje nisu mogli popraviti ni rudnici uglja koji su imali rast od 3,2 posto.

Pad u proizvodnji električne energije ipak je manji nego u prvih šest mjeseci 2007., što znači da se polako smanjuje deficit i u domaćoj električnoj energiji, nakom ljetnih suša i prvih kiša koje su počele puniti akumulacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.