Izvor: N1 | Četvrtak, 29.10.2015.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Marketinški izazov - Koliko košta reklamiranje u novom Džejms Bondu?

Džejms Bond se vratio na velike ekrane, a kompanije poput vodke "Belvedere", brijača "Gillette" i "Heinekena" platili su nepoznate sume kako bi se njihovi proizvodi pojavili u nastavku špijunskog serijala nazvanog "Spectre". Zbog duge tradicije i svjetske popularnosti, za mnoge marketinške stručnjake "biti sponzor filma o Bondu" ima isti značaj kao i sponzorstvo Olimpijskih igara.

Dan posle svjetske premijere najnovijih Bondovih avantura, proizvođači koje reklamira popularni špijun zadovoljno trljaju ruke. Zarada je veća nego ikada. Marketinški stručnjak iz "Londonske škole marketinga" kaže da je već dobro poznato u čemu je magična privlačnost britanskog tajnog agenta.

- Bond je loš momak sa stilom, zaluđenik za najnoviju tehnologiju, ali ne bez morala, tako da u njemu svako nalazi ponešto što mu se sviđa: zaljubljenici u tehno novotarije, žene ili loši momci kakav je i sam, a Bonda vole i starije generacije - kaže Žak de Kok.

Do sada su filmovi o najpoznatijem svjetskom špijunu zaradili 20 mlrd USD na blagajnama i oko pet milijardi u reklamama.

Svi sponzori imaju pravo na reklame s aluzijom na Bonda, kakve su već napravili "Gillette" i "Heineken", a slično sprema i "Belvedere Martini", proizvođač alkoholnih pića koji organizuje posebnu zabavu u čast premijere. "Belvedere" i "Aston Martin" zajedno su bili domaćini prijema s Bondovim devojkama i njegovim omiljenim pićem.

- Današnji marketing se razlikuje od onog od prije nekoliko godina i veoma je važno da bude dio popularne kulture. Početak prikazivanja filma "Spectre", najnovijeg filma o Džejmsu Bondu, koji nestrpljivo iščekuje publika širom sveta, zaista je sjajna marketinška prilika za brend kao što je "Belvedere" - kaže predsjednik kompanije "Belvedere" Čarls Gib.

"Heineken" je navodno platio 28 mil USD za sponzorstvo, što je trećina ukupnog budžeta tog filma.

- "Heineken" je prisutan na 170 tržišta, a "Spectre" će se prikazivati u 85, tako da je učinak stvarno globalan, što je sjajna vijest za sam film, a očigledno i za "Heineken" - ocjenjuje Dejvid Let, direktor kompanije u Britaniji.

Bond je prema riječima producenata ostao vjeran martiniju, ali s vremena na vreme, pije i druga pića. Glavna producentkinja Barbara Brokoli već 30 godina radi na brendiranju Bonda i podsjeća da se svaki od njih mora uklapati u Bondov karakter.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.