Izvor: Oslobođenje | Utorak, 27.10.2015.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mladi iz regije Birač predstavili biznis ideje

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Peti regionalni sajam poslovnih ideja okupio je juče u Bratuncu dvadeset i dvoje mladih iz regije Birač koji su komisiji Sajma i javnosti predstavili svoje ideje o pokretanju sopstvenog biznisa, javlja Anadolija.

Mahom nezaposleni mladi iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Milića i Vlasenice su tokom prethodna tri mjeseca prošli obuku Poslovnog savjetovališta iz Srebrenice za pisanje biznis planova kako bi ideje o pokretanju sopstvenog biznisa i samozaposlenju prezentovali višečlanoj komisiji Sajma sastavljenoj od predstavnika opštinskih vlasti i predstavnika nevladinih organizacija koje pružaju podršku omladinskom aktivizmu.

- Nezaposlenost je definitivno najveći problem sa kojim se susreću mladi i mi u okviru svojih kapaciteta pokušavamo da vam pomognemo da nađete rješenje za taj najveći problem - rekla je predsjednica Udruženja "Prijatelji Srebrenice" Dragana Jovanović.

Najveći broj poslovnih ideja bio je u vezi sa poljoprivrednim djelatnostima, osnivanjem organske proizvodnje jagodičastog voća, povrća ili proširenja postojećih kapaciteta proizvodnje, uzgojem sitne i krupne stoke, a prvi put su se mogle čuti i inovativne ideje o pokretanju manjih poslovnih kapaciteta u turizmu i uslugama održavanja stambenih prostora.

Za prve nagrade Sajma predviđeni su beskamatni krediti u iznosu od 4.000 KM, od kojih 20% predstavlja grant, a 80% iznosa dobitnici vraćaju u 24 rate nakon grejs perioda od godinu dana i dodjeljuju se potencijalnim mladim preduzetnicima koji dolaze iz različitih opština, a čije ideje proglase najperspektivnijim. Drugoplasirani izborom komisije dobijaju podsticaj preduzetništvu robnom nagradom u vrijednosti od 400 KM.

Kao i prethodnih godina, razvoj omladinskog preduzetništva putem Sajma poslovnih ideja, pored Holandske ambasade i lokalnih samouprava regije Birač, podržavaju i Fondacija Pieter van Baastian, crkvena zajednica Vlaardingen, međunarodne organizacije CRS i UNDP, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Područna privredna komora Bijeljina i agencija Posao.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.