Izvor: Oslobođenje | Ponedjeljak, 17.09.2007.| 12:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pilot – projekat Toplana i resornog ministarstva Kantona Sarajevo – Plaćanje grijanja po stvarnom utrošku?!

(Foto: b)

Plaćanje stvarne potrošnje grijanja odavno je realnost u većini evropskih zemalja. Međutim, Sarajlije su i dalje prinuđene plaćati račune ne samo tokom sezone grijanja koja uskoro počinje, već i u ljetnom periodu. Prije dvije godine Toplane i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS pokrenuli su pilot – projekat ugradnje mjerača toplotne energije u svaki stambeni objekat u gradu.

"Znam da su građani nezadovoljni, ali treba imati u vidu da Toplane svake godine posluju sa gubicima jer su cijene energenata iz godine u godinu sve veće, a cijena naplate grijanja je ostala ista. Ovim projektom želimo pokušati izmjeriti potrošnju svake stambene zgrade, nakon čega bi se taj utrošak dijelio po kvadraturama stanova i tako naplaćivao" kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić.

U realizaciji pilot – projekta došlo se dotle da je već preko hiljadu mjerača ugrađeno u stambene jedinice, te da će se ove jeseni i na proljeće ugraditi preostalih četiri stotine, od ukupno nabavljenih 1.500 kalorimetara. "Ovim projektom obuhvaćen je cijeli grad. Mi već imamo neke rezultate, ali dok se ovaj sistem ne počne masovno primjenjivati, ne možemo ništa ni tvrditi sa sigurnošću.

Samo u nekim objektima nije dosad postavljen mjerač, najčešće zbog nekih građevinskih problema, ali i to ćemo pokriti najkasnije na proljeće 2008. godine" kazao je Mirzo Hadžialić, izvršni direktor tehničkih poslova Toplana, dodajući da građani dobijaju uz mjesečne račune izvještaj koliko bi platili stvarnog utroška ovog energenta.

Najveći problem s kojim se susreću Toplane, kako ističe ministar Jusić, jeste taj što se baždarenje i kontrolisanje ovih uređaja može vršiti samo u Zagrebu, jer mi još ne posjedujemo laboratorije koje su neophodne za njihovo održavanje. Ugradnja kalorimetara trenutno se vrši po zgradama Alipašinog Polja i Dobrinje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.