NavMenu

Izgradnja termoelektrane "Banovići" počinje sredinom 2016. godine

Izvor: eKapija Nedjelja, 25.10.2015. 19:16
Komentari
Podeli

Prihvatanjem Informacije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o aktivnostima za izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane "Banovići" Blok 1 – 350 megavata, treća faza tenderskog postupka, RMU "Banovići" početi će narednu fazu koja bi trebalo da rezultira i potpisivanjem ugovora, prenosi Sa-c.net.

Riječ je o nastavku procesa koji prate Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Parlament FBiH.

- Negdje polovicom iduće godine, u maju ili junu bi već trebalo zakopati kamen temeljac i početi graditi termoelektranu - ističe Munever Čergić, generalni direktor RMU "Banovići" iz Banovića.

Očekuje se da će na terenu stalno biti oko 1.000 radnika, koji će graditi te objekte. Gradnja termoelektrane u Banovićima bi trajala od tri do četiri godine i trebalo bi da bude puštena u rad krajem 2019. godine. Rudnik "Banovići" imao bi kapacitete da je snabdijeva ugljem narednih 40 godina.

- Sa izgradnjom termoelektrane otvaraju se nova radna mjesta i sa termoelektranom i cementarom Banovići će postati sredina za bolje življenje građana cijele općine Banovići - kazao je Midhat Husić, načelnik Općine Banovići.

Projekat će zapravo imati veliki značaj za cijelu zemlju. Termoelektrana na mrki ugalj je ustvari zamjenski kapacitet za blok od 215 megavata, odnosno za Blok 6 u Tuzli koji će se ugasiti. Projekat izgradnje vrijedan je oko 900 mil KM. Godinama ovo preduzeće uspješno posluje i zapošljava blizu 3000 radnika.

Vlada Federacije BiH usvojila je izvještaj o radu ovog preduzeća za prošlu godinu, gdje se navodi da su RMU "Banovići" i u 2014. pozitivno poslovali sa ostvarenom dobiti od preko 4 mil KM. Proizvedeno je više od šest miliona tona uglja, prenosi Sa-c.net.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.