Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.10.2015.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kongresni turizam u BiH - Novim hotelima i direktnim aviolinijama do bolje posjete poslovnih gostiju

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Prema posljednjoj listi "Kongres Magazina" – TOP 10 kongresnih destinacija u 2015. godini, prestonica susjedne Srbije - Beograd našao se na trećem mjestu, ispred Atine, Budimpešte, Zagreba, Ljubljane, Varšave, Krakova i Bratislave.

Prilikom sastavljanja ovakve liste kao kriterijumi se uzimaju prirodni i kulturni faktori, turistička i kongresna infrastruktura, marketing, trenutni rang na ICCA listi (najveće kongresne asocijacije)...

Dobra pozicija Beograda i ne čudi s obzirom na to da je i u doba SFRJ važio za zvijezdu kongresnog turizma ovog dijela Evrope, a pogotovo u posljednjih 6,7 godina kada je otvoren veliki broj hotela u tom gradu.

Ali šta je sa BiH? Zemlja koja ima potencijal za razvoj i ovog tipa turizma kao da do sada nije puno uložila u njega. Za dobro razvijen kongresni turizam bitna je kvalitetna ponuda hotela, dobra infrastruktura, i najbitnije - kongresni centar.

Pošto to zahtjeva ozbiljnu strategiju i države, investitori su sami krenuli u kreiranje sadržaja kako bi privukli kongresne turiste, što se pokazalo uspješnim. Prihod od poslovnih putovanja, seminara, konferencija često je vrlo značajan, pa se sve više pažnje u BiH poklanja poslovnim ljudima koji stižu u Sarajevo, Jahorinu, Teslić... Posljednjih godina može se reći da su ove destinacije postale primarne kada kompanije biraju gdje da održe poslovni događaj.

- Osim zdravstvenog programa kongresni turizam je najzastupljeniji kada je riječ o broju noćenja ostvarenih u toku godine. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi koju pružamo mi smo u poslovnim krugovima stvorili ime koje je postalo prepoznatljivo i van granica BiH. Sve najveće međunarodne organizacije sa sjedištem u BiH boravili su i radili kod nas. Takođe, mnogobrojne ambasade, nevladine i vladine organizaije, udruženja građana i slično. Imamo zaista dugu i impresivnu referec listu - kaže Milijana Bačić, iz marketinga i prodaje Banje Vrućice.

Banja Vrućica
Banja Vrućica (Foto: Rajko Karišić)
Kaže da su zadovoljni postojećim stanjem kada je riječ o kongresnom turizmu, naročito u ovom jesenjem periodu, ali su uvijek otvoreni za nove saradnje.

- Kada je riječ o broju poslovnih susreta teško je reći koliko ih imamo u toku godine jer gotovo svakodnevno imamo grupe koje su kod nas na radu - kaže Bačić.

ZTC "Banja Vrućica" raspolaže sa šest modernih salona, kapaciteta od 20 do 400 mjesta. Ukoliko je riječ o velikim kongresima, ukupno u svim salonima mogu primiti oko 1.000 učesnika jer imaju mogućnost video prenosa u svim salama za rad. Saloni su opremljeni "prema evropskim standardima sa posebnom pažnjom na akustici, pratećoj opremi i klimatizaciji".

- Naravno, hotel "Kardial" koji je hotel visoke kategorije sa 4 zvjezdice pruža najbolje uslove smještaja za sve one koji borave tokom kongresa u našem kompleksu - ističe Bačić.

Ona je mišljenja da bi za još bolji razvoj kongresnog turizma trebalo unaprijediti prije svega putne komunikacije do turističkih destinacija, smanjiti iznose boravišnih taksi i raditi što više na promociji svih onih koji se bave kongresnim turizmom.

- Slobodno možemo reći da ZTC "Banja Vrućica" neprikosnoveno drži prvu poziciju u kongresnom turizmu RS. Da bi se kongresni turizam razvijao neophodno je da tehnička opremljenost prati svjetske trendove, a isto tako da se raspolaže i sa modernim smještajem. Republika Srpska svakako ima potencijala da razviaj ovaj vid turizma.

Svi putevi vode u...

Da su dobri putevi prioritet u još boljoj kongresnoj ponudi saglasni su i u "Hotelima Ilidža". Vanja Spaho, iz odjela prodaje "Hotela Ilidža" ističe takođe da bi trebalo povećati broj aviolinija i direktnoh letova, jer to znači lakši dolazak gostiju na poslovna dešavanja.

Sala u "Hotelima Ilidža"
Sala u "Hotelima Ilidža"
- Potrebno je mnogo više promovirati našu državu, njenu istoriju, prirodna bogatstva i sve mogućnosti za inostrana ulaganja, jer se na kraju zbog gore navedenih razloga održavaju velika poslovna dešavanja. Mišljenja smo da se još uvijek razvija ovaj vid turizma u odnosu na regiju koja prednjači u određenim novitetima. Ono što je ohrabrujuće je povećan broj novih hotela i kapaciteta za poslovne događaje i kongresna dešavanja, tako da će se za vrlo kratak period postići nivo usluge koja se neće razlikovati od evropskih centara prilagođenih za ovu vrstu usluge.

U "Hotelima Ilidža" kongresni centar postoji već dvije godine i bilježi rast interesovanja u poređenju na prvu godinu poslije otvaranja centra. Spaho kaže da su, s obzirom na to da tek ulaze u treću godinu njegovog postojanja, zadovoljni interesom i realizacijom dešavanja u tomrelativno kratkom periodu.

- Generalno gledajući u odnosu na ostale sadržaje u našem hotelskom kompleksu koje nudimo mnogo duže nego organzaciju kongresa i u odnosu na sezonalitet kada se poslovna dešavanja organizuju zadovoljni smo koliki je interes i realizacija poslovnih događaja. Trenutno bilježimo rast interesovanja i nadam se da će se ovaj trend nastaviti.

U kongresnom centru "Hotela Ilidža" na površini od 2.500 m2 može da bude smješteno 1.500 osoba. Sala se može podjeliti na 2 ili 4 manje sale u zavisnosti od potreba klijenta, a tu su i 4 kabine za simultano
prevođenje. Kongresni centar je udaljen 7 km od centra Sarajeva, a 2 km od međunarodnog aerodroma.

I u Banji Vrućici i u "Hotelima Ilidža" kažu za naš portal da će i dalje kontinuirano raditi na poboljšanju svojih usluga, kako bi zadržali već etablirani kvalitet.

(Foto: termaghotel.com)
Jahorina

Ni planine nisu manje popularne kada je u pitanju dobar izbor lokaicje za seminar ili konferenciju, a Jahorina je zasigurno broj 1. U prilog ide blizina Sarajeva i aerodroma, kao i prijatna klima na proljeće i jesen. Uz to, sve je bolja ponuda za kongrese.

Tako su npr. u hotelu "Termag" u protekle dvije godine renovirali kongresni centar i povećali kapacitet na 350 mjesta za poslovne događaje. Sala se lako može podijeliti u 4 cjeline, a tada broj gostiju može biti od 30 do 100.

- Prepoznali smo razvoj kongresnog turizma, zato smo i uložili u proširenje kapacitete, jer ranije nismo imali adekvatan prostor. Većina ovdašnjih hotelijera sve više ulaže u taj segment, jer je to dobar izvor prihoda van zimske sezone - kažu iz "Termaga" za "eKapiju".

Ako se uzme u obzir činjenica da Sarajevo tokom godine ugošćava veliki broj predstavnika inostranih institucija i organizacija, a Banja Luka s druge strane prima nagrade za gostoprimstvo, utoliko su to veliki razlozi da se strateški posveti razvoju kongresnog turizma u BiH.

Teodora Brnjoš
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE