Izvor: eKapija | Srijeda, 21.10.2015.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I novinare bi mogle da zamjene mašine - Roboti koji pišu vijesti od sada dostupni svima

Ilustracija (Foto: William Whitehurst/Corbis)
Niko nije nezamjenljiv, a danas pogotovo novinari. Robote-reportere kompanije "Automated Insights" već su uposlili agencija "Associated Press" (AP) i kompanija "Yahoo", za koje pišu finansijske izvještaje i izvještaje sa utakmica. Čitava tehnologija odavno je postala sadašnjost, a ovih dana dostupna je i zainteresovan testerima koji žele da je isprobaju.

Pod imenom "Wordsmith", u pitanju je platforma koja generiše pisane jezičke izveštaje na osnovu velike količine podataka o određenoj temi. Sistem radi na principu promjenljivih, te vremenom uči kako bi izvještvanje bilo što preciznije.

Primjera radi, "Associated Press" svakog kvartala objavi više od 3.000 finansijskih izveštaja, a za njihovo kreiranje zaslužno je isključivo riješenje kompanije "Automated Insights".

Kako piše "The Verge", glavni diferencijator te tehnologije jeste mogućnost povezivanja (branch-ovanje) koje servisu omogućava bliže određenje pojma – efektivno mijenjajući kompletnu rečenicu uz pomoć odrednica. Recimo da je "Wordsmith" napisao izvještaj o X kompaniji koja je zaradila Y i okarakterisao ga kao pozitivan rast. Ukoliko X kompanija ostvari Z gubitak u sljedećem kvartalu, sistem automatski prepozna pad i doda novu odrednicu tako da umjesto "zabilježila ogroman rast" dobijamo "ostvaren zabrinjavajući pad profita".

Izvršni direktor te kompanije Robi Alen (Robbie Allen) izjavio je da je u pitanju nova tehnologija koja je za kratko vrijeme ostvarila impresivne rezultate, ali i koja nije ugrozila mjesto ni jednog novinara. Štaviše, roboti-reporteri samo su generisali dodatan sadržaj koji su kompanije kao što su "Associated Press" i "Yahoo" rado prihvatile, piše "netokracija.rs".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.