NavMenu

Potpisani sporazumi o saradnji privrednih komora BiH, Srbije i Turske

Izvor: biznis.ba Srijeda, 21.10.2015. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Potpis memoranduma o razumijevanju između Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Srbije i Vanjskotrgovinske komore Turske koji su stavili čelnici te tri institucije trebao bi rezultirati unapređenjem odnosa ocijenjeno je na jučerašnjem Trilateralnom biznis forumu BiH - Srbija - Turska koji je održan u Sarajevu.

Kao prvi, konkretni oblik realizacije dogovorene saradnje uslijedilo je i potpisivanje memoranduma o saradnji između EMAY iz Turske i Instituta IPSA iz Bosne i Hercegovine.

Ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči (Nihat Zeybekci) istakao je kako je ključ saradnje država u ekonomiji.

Naveo je kako Turska ima poseban sporazum sa Evropskom unijom, te kako postoji sporazum o slobodnoj trgovini sa 24 zemlje uključujući i Srbiju i BiH.

- Turska je 17. ekonomija u svijetu. Istovremeno smo sedmi u svijetu kada je u pitanju turizam, a četvrti u Evropi. Također, prednjačimo i kada je u pitanju poduzetništvo, a "Turkish Airlines" je najbolja kompanija u vazdušnom saobraćaju u svijetu. Povećali smo nivo ulaganja ove godine u odnosu na prošlu za 20% - naglasio je Zejbekči.

Važno je, naglasio je Zejbekči, "pametno iskoristiti potencijale koje imaju sve tri države i to na zajedničkoj osnovi".

Istakao je kako je primjerice turska investicija u Etiopiji osigurala 10.500 radnih mjesta te da je kompanija u oblasti bakra i kablova među vodećim na širem prostoru.

Napomenuo je da su velike turske investicije u Alžiru u oblast čelika, a veoma značajne su i one u Egiptu, Rumuniji, Grčkoj, Albaniji...


- Zašto i ovdje ne bi mogli investirati na boljoj osnovi. Ono što je potrebno jeste da dođemo do ugovora o slobodnoj trgovini koji će biti najliberalniji - poručio je Zejbekči.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić poručio je kako je nužno raditi na unapređenju odnosa tri države, ali kako se treba formirati, odnosno uspostaviti tijelo koje će pratiti provedbu dogovorenog.

- Kao 17. ekonomija u svijetu i šesta u Evropi Turska ima potencijala da napravi dodatni iskorak. Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a nadamo se da ćemo u narednom periodu doći i do istog kada je u pitanju Ukrajina čime će nam se otvoriti nova tržišta. Istovremeno u BiH možemo iskoristiti njene dobre odnose sa muslimanskim svijetom. Kombinacija tih zajedničkih predispozicija može nam na trilateralnom nivou donijeti napredak od kojeg ćemo zajednički imati koristi - naglasio je Ljajić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.