NavMenu

Prestavljena lista najuspješnijih direktora na svijetu - Na čelu Lars Sorensen iz kompanije "Novo Nordisk"

Izvor: Gde investirati Ponedjeljak, 19.10.2015. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Prestižni američki časopis za menadžment "Harvard Business Review" napravio je izbor najuspješnijih direktora na svijetu. Glavni kriterijum je finansijski uspjeh kompanije, a od ove godine je kao kriterijum uvrštena i društvena odgovornost.

Lista se oslanja na podatke prikupljane u periodu od 1. januara 1995. do kraja aprila tekuće godine.

Najuspešniji glavni izvršni direktor jedne kompanije u svijetu je šef danskog proizvođača lijekova i vjerovatno niste ni čuli za njega. Lars Rebien Sorensen iz farmaceutske kompanije "Novo Nordisk" ovih dana proglašen je za najuspješnijeg čelnika svjetskih korporacija.

Na listi najuspješnijih glavnih direktora slijede Džon Čejmbers iz kompanije "Cisco Systems" i Pablo Isla iz španske kompanije "Inditex". "Cisco Systems" se bavi proizvodnjom opreme za računarske mreže, dok je "Inditex" najpoznatiji kao matična kompanija trgovačkog lanca odjeće "Zara".

Listu pet najuspješnijih zaključuju Elmar Degenhart iz njemačke kompanije "Continental" koja proizvodi automobilske gume i druge dijelove za automobile i Martin Sorel iz britanske kompanije WPP koja se bavi oglašavanjem i odnosima s javnošću.

Od poznatijih svjetskih brendova među najuspješnijima na listi nalaze se i Fudžio Mitarai, čelnik kompanije za proizvodnju kamera i fotoaparata "Canon" (10. pozicija), Hauard Šulc iz svjetskog lanca kafića "Starbucks" (12. mjesto), Mark Parker iz proizvođača sportske opreme "Nike" (21.) i njegov konkurent Herbert Hajner koji vodi "Adidas" (41. mesto). Šef BMW-a Norbert Reithofer nalazi se na 30. mestu, a čelnik "Daimlera", Diter Zeče, na 86. mjestu.

U HBR-u navode kako je za čelnu poziciju Sorensen djelimično zahvalan što je njegova kompanija još davno donijela odluku da će se fokusirati gotovo isključivo na razvoj lijekova za dijabetes. Kako, nažalost, ta bolest u svijetu uzima sve više maha, "Novo Nordisk" konstantno bilježi rast prihoda i dobiti.

Ovogodišnja lista najuspješnijih glavnih direktora koju je napravio HBR prilično se razlikuje od prošlogodišnje. Proteklih godina lista se izrađivala isključivo na osnovu dugogodišnjih finansijskih podataka, dok je ova godina prva u kojoj se u obzir uzela i društvena i korporativna odgovornost kompanije.

Prošlogodišnji pobjednik Džef Bezos, iz internet kompanije "Amazon", zbog toga je ove godine završio tek na 87. mjestu iako bi, da se ocjenjivalo prema istim kriterijumima kao i lani, i ove godine bio na najvišoj poziciji. Sorensen, pak, samo prema finansijskim pokazateljima, zaslužuje 6. mesto na ovogodišnjoj listi, a do vrha ga je dovela društvena odgovornost kompanije koju vodi.

Potpuna lista stotinu najuspješnijih glavnih direktora koju je objavio HBR mješavina je imena poznatih kompanija i menadžera i onih za koje javnost uglavnom ne zna. Podaci pokazuju da je velika većina njih, čak 86%, na čelnu poziciju kompanije stiglo nakon što su u njoj proveli već neko vrijeme, a nisu dovedeni od spolja isključivo na poziciju glavnog direktora. Recimo, Sorensen u "Novo Nordisku" radi već 33 godine.

Interesantno je i da čak tri četvrtine od sto najuspješnijih glavnih direktora nema popularnu diplomu MBA (Master of Business Administration) odnosno završene postdiplomske studije upravljanja kompanijom.

Među sto najuspješnijih glavnih direktora nalaze samo dvije žene. Na 47. mestu nalazi se Debra Kafaro koja vodi američku finansijsku kompaniju "Ventas", dok se Karol Mejrovic, šefica kompanije TJX, nalazi na 81. poziciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.