Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.10.2015.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firme iz BiH i Srbije zajedno mogu na treća tržišta

(Foto: michaeljung/shutterstock.com)
Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije razgovarao je sa Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine o unapređenju ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana, podršci sektoru malih i srednjih preduzeća i povezivanju kompanija dvije zemlje radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Privrede Srbije i Bosne i Hercegovine su komplementarne i velike su mogućnosti za intenzivniju ekonomsku saradnju u poljoprivredno prehrambenoj industriji, infrastrukturi, energetici i namjenskoj industriji. Kompanije treba da se udružuju u konzorcijume kako bi bile konkurentnije i prepoznatljivije na tržištima, Azije, Afrike i nekadašnjih država Sovjetskog Saveza, istaknuto je na sastanku u PKS.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije rekao je da su susreti privrednika dobra prilika da se razmotre konkretni projekti o čemu će se diskutovati i na sutrašnjem Poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, koji se održava u Sarajevu. Predsjednik PKS naglasio je da srpska privreda bilježi rast, da je stvoren pozitivan okvir za poslovanje i ulaganje, što prepoznaju i strani investitori. Ove godine očekuje se privredni rast između 0,5 i 1% BDP, koji je uglavnom zasnovan na izvozu realnog sektora, dodao je Čadež.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine ocijenio je da ima dosta potencijala za unapređenje ekonomske saradnje kako između Srbije i Bosne i Hercegovine, tako i na trećim tržištima. Na sastanku je postignuta saglasnost da treba intenzivirati sektorske susrete privrednika, a jedan od prvih biće organizovan u PKS u novembru, uz podršku partnerskih komora u BiH. Ukazano je da treba pratiti investicione tokove u obje zemlje, kako bi se preko Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana kompanije uključile u konkretne razvojne projekte na lokalnom i regionalnom nivou.

Bosna i Hercegovina je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije - u 2014. godini bila je treće izvozno i 10. uvozno tržište. Ukupna robna razmjena dvije zemlje prošle godine vrijedila je više od 1,8 mlrd USD 10% više nego u 2013.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.