NavMenu

Federacija euroazijskih berzi (FEAS) - SASE će participirati u regionalnom indeksu

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 11.09.2007. 08:30
Komentari
Podeli

Tri regionalne berze u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu završavaju projekt izrade regionalnog indeksa, uz mogućnost uključivanja i ostalih zemalja, izvijestio je portal poslovni.hr. Detalji u vezi s izradom novog indeksa doneseni su na Godišnjoj skupštini Federacije euroazijskih berzi (FEAS), koja je prošlog vikenda održana u Beogradu. Postoji mogućnost da novi indeks bude promoviran na konferenciji Zagrebačke berze.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić u izjavi za "Dnevni avaz" navodi da u Beogradu jeste bilo govora o zaključivanju ugovora s "Dow Jonesom", ali samo o formiranju regionalnog indeksa FEAS-a, koji bi predstavljao 32 članice Federacije.

"U indeksu bi participirala svaka od berzi, sa svojim emitentima, i na taj način bi tržište kapitala koje čine ove berze bilo atraktivnije za investitore" kaže Dedić. Prema njegovim riječima, o indeksu koji bi činili emitenti sa Ljubljanske, Zagrebačke i Beogradske berze nije bilo govora u okviru Skupštine FEAS-a.

"Uostalom, Ljubljana i nije član FEAS-a, pa je moguće da je bilo nekih neformalnih razgovora predstavnika tri navedene berze za vrijeme održavanja ovog skupa" navodi Dedić.

Berze ex-Jugoslavije, prema njegovim riječima, pokušavaju se predstaviti investitorima što je moguće bolje, pa je tako postojala i inicijativa za formiranje indeksa na nivou ovih tržišta u proljeće ove godine.

"Za sada sve ostaje samo na nivou inicijativa, odnosno bez čvrsto definiranih planova aktivnosti i rokova" tvrdi Dedić.

Zajednički indeks izrađuje "Dow Jones" prema svojoj metodologiji i standardima. Prema osnovnim konturama modela, u indeks bi ulazile dionice najjačih domaćih firmi sa svakog od tržišta, a indeks bi trebao biti osnovni pokazatelj za ulagače u ovaj dio Evrope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.