NavMenu

Crno tržište "spržilo" polovinu roda duvana u RS

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 14.10.2015. 09:52
Komentari
Podeli
Otkupljivači duvana u RS ove godine neće uspjeti otkupiti ni polovinu ovogodišnjeg roda zbog vremenskih nepogoda, ali prije svega jer veliki dio duvana proizvedenog u RS završava na crnom tržištu.

Tako stotine tona ovogodišnjeg roda duvana završavaju u rukama raznih preprodavaca, pa cijena sa početne otkupne koja se kreće oko tri marke, prolazeći kroz "nekoliko ruku", na raznim tržnicama, u prodavnicama i drugim prodajnim mjestima, dostiže cijenu i do 30 KM po kilogramu rezanog duvana. Naime, duvan najčešće od proizvođača dolazi u ruke onih koji se bave njegovim rezanjem, zatim takav bude prodat trećem licu koje ga distribuše dalje, sljedećem kupcu ili krajnjem korisniku, pa na tom putu dostiže i deset puta veću cijenu od otkupne, pritom izbjegavajući plaćanje obaveza državi. Do svega ovoga, upozoravaju proizvođači i otkupljivači, došlo je zbog povećanja akciza na cigarete i rezani duvan u legalnoj prodaji, ali i zbog lošeg standarda građana, koji zbog toga pribjegavaju kupovini na sve raširenijem crnom tržištu duvana u cijeloj BiH.

Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća "Duvan" Bijeljina, rekao je da je u ovoj firmi u toku otkup duvana, te da očekuju da će on trajati do 15. novembra. Kako je naveo, do sada su otkupili oko 155 tona duvana, a planirano je da bude otkupljeno ukupno 360 tona.

Mihajlović je rekao da već sada znaju da neće biti otkupljene planirane količine, tako da će biti podbačaja u otkupu. Razlozi za to su, kako je kazao, višestruki, a jedan od njih je grad koji je zahvatio jedno područje, zatim suša koja je trajala do septembra ove godine, dok je treći razlog taj što jedna količina duvana završi na crnom tržištu.

- To su razlozi koji su uticali da predate količine duvana prema nama kao organizatoru proizvodnje, i ne samo nama, već i drugima, budu znatno manje od planiranih - kazao je Mihajlović. Prema njegovim riječima, prosječna otkupna cijena duvana je oko 3,10 KM po kilogramu, plus stimulacija od 0,30 KM po kilogramu koje daje ovo preduzeće ukoliko se preda najmanje 1.200 kilograma po hektaru. Pored te stimulacije, proizvođači imaju i podsticaj lokalne zajednice koji iznosi 0,15 KM po kilogramu predatog duvana, kao i republičku premiju koja je za prošlu godinu iznosila oko 0,34 KM po kilogramu.

- To je sve ono što proizvođač dobije od nas i države, s tim što je to nedovoljno, jer proizvodna cijena duvana je visoka, zbog ulaznih komponenti, koje su neophodne, a vezane su za repromaterijal, gorivo i ostalo - rekao je Mihajlović. Kako je naglasio, na razvoj crnog tržišta duvana najviše su uticale visoke akcize na cigarete i rezani duvan, ali i loš i standard građana.


- Nije se vodilo dovoljno računa u vezi sa standardom i akcizama, smatralo se da će na taj način biti smanjen broj pušača, a i da će se povećati prihodi od akciza. Međutim, desilo se suprotno, pojavilo se crno tržište, pa su se ljudi opredijelili za rezani duvan, koji je jeftiniji od cigareta u legalnoj prodaji - rekao je on. Mihajlović je rekao i da je rezani duvan u legalnoj prodaji znatno skuplji, jer je "bespotrebno uvedena akciza od 78 KM po kilogramu, što je potpuno zatvorilo legalnu prodaju rezanog duvana".

- Sve fabrike koje su uvele linije za rezani duvan i počele da rade, uvođenjem te akcize, zatvorile su svoje linije i taj duvan više u legalnim tokovima praktično i ne postoji - zaključio je Mihajlović.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekli su da poseban akcenat stavljaju upravo na kontrolu zakonitosti prodaje duvana i duvanskih prerađevina u BiH. Ističu da su u toku 2015. godine službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA i nadležnih MUP-ova uradili nekoliko desetina akcija, posebno na tržnicama širom BiH, kontrole robe u putničkim vozilima, a bila je urađena i posebna opsežna akcija kodnog naziva "List".

- Privremeno je oduzeto oko 15.000 paklica cigareta, te 2.751 kg duvana, 6.278 kg duvana u listu i otpadaka duvana, 23.640 kg ižiljenog duvana, 1.303 kg usitnjenog duvana i lista duvana i 1.500 kg korijena lista duvana - rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.