NavMenu

Sajam "Dani jabuke" 15. oktobra u Goraždu

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 12.10.2015. 13:10
Komentari
Podeli
Privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke" 12. put će se održati u Goraždu, a ovaj tradicionalni sajam počet će 15. oktobra u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić".

Organizatori očekuju oko 100 izlagača iz BiH, ali i Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Udruženje "Dani jabuke" koje organizuje ovaj događaj privodi kraju obimne pripreme, a ove godine partner u organizaciji je Privredna komora FBiH koja je značajno podržala manifestaciju.

Predsjednik Udruženja Mirsad Hubanić potvrdio je za Klix.ba da je izložbeni prostor već popunjen te da se ove godine očekuje daleko najveći broj izlagača i posjetilaca.

- U dijelu izlagačkog prostora ove godine imamo kvalitetniju strukturu izlagača, velikih kompanija iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Sajam ima i druge specifičnosti a to su okrugli stolovi na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja gdje će predavači biti eminentni stručnjaci sa Prirodno matematičkog fakulteta, a imat ćemo i jedno zanimljivo predavanje na temu zaštite jabuke predavača sa Instituta iz Italije - kaže Hubanić.

U okviru sajma planiran je i kviz znanja Poljoprivredno-tehničkih škola iz cijele BiH i Crne Gore, a infrastruktura je već osigurana. Također ove godine na sajmu učestvuje AES grupacija iz Tešnja sa svojim firmama.

(Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
- Ono što će sigurno biti zanimljivo je recimo je da "Vispak" sa svojim kuharima priprema takmičenje ugostiteljskih škola u dijelu pravljena specijaliteta na bazi jabuke, sa akcentom na takmičenje u pravljenju tufahija koje će se održati u holu gradske dvorane, a učestvuju škole iz Gradačca, Sarajeva i Goražda a očekujemo i prijave još nekih škola. Također atraktivna "vispakova džezva" iz Ginisa bit će na platou dvorane uz još bezbroj zanimljivosti za posjetioce sajma - dodaje Hubanić.


Procjene organizatora su da će ovogodišnji sajam biti daleko najkvalitetniji po sadržaju i broju izlagača i događaja.

- Izlagači dolaze iz cijele BIH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore a očekujemo veliku delegaciju privrednika iz Turske, koja će najaviti saradnju u okviru budućih sajmova gdje će nas prihvatiti kao sajamski grad u dijelu međudržavne saradnje - kaže Hubanić.

I ove godine u okviru sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

- Sajam Dani jabuke je mjesto gdje se uspostavljaju prijateljstva i poslovni dogovori, a zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i iskustvu veoma je posjećen i uspješan. Zahvaljujući ovom sajmu Goražde je postalo poligon naučno-istraživačkih aktivnosti iz oblasti voćarstva - smatra Hubanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.