Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 12.10.2015.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Laundroid" - japanska veš mašina koja pere, suši i slaže odjeću

(Foto: youtube.com)
Zahvaljujući tehnologiji konačno stiže rješenje koje će značajno olakšati mrzak i naporan posao pranja odjeće. Saradnjom "Panasonic"-a, "Daiwa House"-a (japansko građevinsko poduzeće) i "Seven Dreamers"-a (japanska kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama) nastao je "Laundroid", automatizovana i robotizovana veš mašina rublja nemalih dimenzija. Riječ je o uređaju koji je u stanju oprati, osušiti i složiti majice, hlače, suknje te peškire.

U petominutnoj demonstraciji održanoj na Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC) događanju, koje se održava u Tokiju, u prototip "Laundroida" je putem posebnog otvora ubačena zgužvana majica. Nakon pet minuta ta majica je iz uređaja izašla uredno složena.

"Laundroid" za svoj rad koristi dvije komponente - računarsku analizu fotografije komada odjeće (koja služi za identifikaciju odjeće koje se ubacuje u uređaj) i robotizovanu komponentu (služi za proces pranja, sušenja i slaganja odjeće).

Komercijalizacija uređaja započinje već iduće godine kada će se na tržištu naći model koji ima samo funkciju slaganja veša, dok će se do 2020. godine naći "Laundroid" s funkcijama pranja, sušenja i slaganje te puno manjim dimenzijama od sadašnjeg prototipa koji veličinom odgovora dimenzijama frižidera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.