NavMenu

Pada prodaja računara u svijetu

Izvor: Tanjug Nedjelja, 11.10.2015. 16:05
Komentari
Podeli

(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Isporuke ličnih računara (PC) u svijetu su u trećem kvartalu smanjene 7,7%.

Istraživačka kompanija "Gartner" smatra da su njihovoj slabijoj prodaji doprinjele više cijene usljed jačanja vrijednosti dolara, ali i sve popularniji tableti i smatfoni.

Proizvođači ličnih računara su u trećem tromjesečju isporučili 73,7 miliona računara, u poređenju sa 79,8 miliona jedinica iz istog perioda lani, navodi se u izvještaju "Gartnera".

Uvođenje novog "Microsoft"-ovog operativnog sistema "Windows 10" imalo je minimalnog uticaja, jer je većina nadogradnji (upgrades) realizovana na postojećim PC-jevima, a ne na novim, prenjela je njujorška agencija "Bloomberg".

Slabija isporuka ličnih računara, koja je usljedila poslije pada od 9,5% iz prethodnog kvartala, odraz je konstantnih izazova sa kojima su suočeni proizvođači PC-jeva, budući da se sve veći broj kupaca odlučuje za pametne telefone i tablet računare.

Snažan dolar je, takođe, uticao na podizanje cijena računara u inostranstvu, navodi njujorška agencija.

- Globalno tržište PC-ijeva se susrelo sa povećanjem cijena od oko 10% u ovoj godini zbog velike aprecijacije američkog dolara prema lokalnim valutama - izjavio je analitičar "Gartnera", Mikako Kitigava.

Po podacima "Gartnera", kineska kompanija "Lenovo" i dalje drži vodeću poziciju na globalnom tržištu PC-ijeva, sa udjelom na tržištu od 20,3%. "Lenovo" je u trećem kvartalu isporučio 15 miliona kompjutera, za 4% manje u odnosu na isti period lani, dok su isporuke američke kompanije "Hewlett-Packard" pale 4%, a kompanije "Dell" porasle za skromnih 0,5%.

Izvještaj "Gartnera" je objavljen u turbulentnim vremenima za ovu industriju, pošto bi "Hewlett Packard" narednog mjeseca trebalo da bude podijeljen u dvije kompanije, dok je "Dell" u pregovorima o spajanju sa kompanijom "EMC Corporation".



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.