NavMenu

Dijaspora treba da postane ulagač - Neophodno sniziti i troškove transfera novca iz inostranstva

Izvor: Glas Srpske Subota, 10.10.2015. 12:45
Komentari
Podeli

Novčane transfere dijaspore, koji čine 13,4% bruto domaćeg proizvoda BiH, treba transformisati u investicije, da bi potencijal dijaspore, koja trenutno predstavlja bankomat, bio iskorišćen za generisanje dugoročnog razvoja domaće privrede.

Jedan je to od niza zaključaka na trećem biznis forumu dijaspore BiH "BhdiaFor 2015", koji je u petak (9. oktobar) u Banjoj Luci okupio oko 150 učesnika iz više od 20 zemalja.

Dijasporu BiH čini oko dva miliona iseljenika, koji su mahom u ratnom periodu potražili bolje uslove za život u inostranstvu. Oni su prošle godine rodbini i prijateljima poslali 2,31 mlrd KM, a zbog velikog iznosa doznake iz inostranstva imaju značajnu ulogu u domaćoj ekonomiji. Učesnici foruma su zaključili da je zbog toga prioritet podizanje svijesti o značaju i potencijalima koje dijaspora posjeduje i stimulisanje investicija, koje su u znatnom padu.

- Neophodno je uspostavljanje čvršćih poslovnih veza između domaćih i kompanija čiji su vlasnici iz naše dijaspore, da bi bio trasiran održiv razvoj privrede - istakao je predsjednik Organizacionog odbora foruma Vladimir Subotić.

On je kazao da je dijaspora spremna da sa partnerima u BiH podijeli kapital, znanje i iskustva.

- Sektori poljoprivrede, informacionih tehnologija, logistike i obnovljivih izvora energije prepoznati su kao najperspektivniji za ulaganje - istakao je Subotić i naveo da je u planu osnivanje klastera poljoprivrednih proizvođača, da bi bili formirani kanali distribucije domaćih proizvoda u inostranstvo.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić smatra da su sajmovi odlična prilika da se naši privrednici predstave dijaspori i ističe da su to na najbolji način iskoristili vinari i proizvođači namještaja, koji ostvaruju suficit u trgovini sa inostranstvom.

- Odigrali smo važnu ulogu u rješavanju problema dvostrukog oporezivanja firmi koje obavljaju lon poslove i zabrane izvoza na Kosovo. Suočavamo se, međutim, sa problemom ogromne sive ekonomije i nedovoljnim kontrolama na graničnim prelazima - kaže Vasić.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je istakao da je neophodno sniziti troškove transfera novca iz inostranstva.

- Oko 50% doznaka iz inostranstva se slijeva putem neformalnih distributivnih kanala, a smanjenjem troškova transfera moguće su godišnje uštede od oko 20 mil KM - ističe Softić.

Zamjenik gradonačelnika Banja Luke Jasna Brkić istakla je da je najveći grad u RS prepoznat kao sredina sa dobrim ambijentom za investiranje, što potvrđuje i sertifikat povoljnog poslovnog okruženja.

- Iz gradske kase je tokom godine izdvojeno 1,9 mil KM za razne vrste podsticaja privredi, a osnovan je i Inovacioni centar, koji uspješno radi na realizaciji biznis ideja - kazala je Brkić.

Na forumu su održane specijalne sesije, na kojima su razmatrane mogućnosti za investiranje u najperspektivnijim sektorima.

Forum

Prva dva izdanja foruma održana su u Prijedoru i Sarajevu. Forum je do sada okupio više do 500 učesnika iz BiH i inostranstva, a putem upitnika mapirao više od 1.000 članova dijaspore kao potencijalnih investitora i uspješnih menadžera iz četrdesetak zemalja.

Potencijali dijaspore

- Novčane doznake

- Investicije

- Pružanje tržišnih informacija

- Poslovna saradnja sa domaćim firmama

- Ulaganje u razvojne fondove


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.