Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 08.10.2015.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nijemci žele da koriste otpad sa banjolučke deponije za proizvodnju struje

(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Njemački privrednici koji su posjetili Banja Luku zainteresovani su da otpadne gasove koriste u industriji motora po kojoj su prepoznatljivi. Zato su im se iz "Dep-ota" posebno obradovali.

- Nadamo se da ćemo pri njihovoj sljedećoj posjeti, pokušati naći rješenje da se gas koji se prikupi na deponiji, ne ide u atmosferu, nego da se spaljuje i da ide u motor i regenerator i da se prozivodi struja, bar za vlastite potrebe, ako ništa drugo - rekao je direktor JP "Dep-ot" iz Banja Luke.

Pored preduzeća "Dep-ot", njemačke privrednike privlače drvna, tekstilna i mašinska industrija RS. Nijemci vjeruju da u tim oblastima imamo provjeren kvalitet.

- Mi želimo da vidimo i da upotrebimo na pravi način, da tako kažem, vaše potencijale, gdje ste jaki i gdje već imate provjernu saradnju, da vidimo da to uklopimo sa našom pokrajinom - objasnio je Džo Vajngarten.

- Ono što je posebna tema bila jeste mašinska industrija, pogotovo automobilska proizvodnja. Druga tema je bila tekstilna, jer jedan od najizvoznijih artikala iz RS, je tekstil i kožarsko-obućarska industrija i posebna tema je bila energetska efikasnost - priča predsjednik područne Privredne komore Goran Račić.

O potencijalima Njemačke pokrajine Rajnland Falc i Banja Luke, ali i kako da se međusobno povežu, privrednici su razgovarali i sa prvim čovjekom grada. Sljedeći put će, kazu, doći s konkretnim planovima za saradnju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.