NavMenu

Nijemci žele da koriste otpad sa banjolučke deponije za proizvodnju struje

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 08.10.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Njemački privrednici koji su posjetili Banja Luku zainteresovani su da otpadne gasove koriste u industriji motora po kojoj su prepoznatljivi. Zato su im se iz "Dep-ota" posebno obradovali.

- Nadamo se da ćemo pri njihovoj sljedećoj posjeti, pokušati naći rješenje da se gas koji se prikupi na deponiji, ne ide u atmosferu, nego da se spaljuje i da ide u motor i regenerator i da se prozivodi struja, bar za vlastite potrebe, ako ništa drugo - rekao je direktor JP "Dep-ot" iz Banja Luke.

Pored preduzeća "Dep-ot", njemačke privrednike privlače drvna, tekstilna i mašinska industrija RS. Nijemci vjeruju da u tim oblastima imamo provjeren kvalitet.

- Mi želimo da vidimo i da upotrebimo na pravi način, da tako kažem, vaše potencijale, gdje ste jaki i gdje već imate provjernu saradnju, da vidimo da to uklopimo sa našom pokrajinom - objasnio je Džo Vajngarten.

- Ono što je posebna tema bila jeste mašinska industrija, pogotovo automobilska proizvodnja. Druga tema je bila tekstilna, jer jedan od najizvoznijih artikala iz RS, je tekstil i kožarsko-obućarska industrija i posebna tema je bila energetska efikasnost - priča predsjednik područne Privredne komore Goran Račić.


O potencijalima Njemačke pokrajine Rajnland Falc i Banja Luke, ali i kako da se međusobno povežu, privrednici su razgovarali i sa prvim čovjekom grada. Sljedeći put će, kazu, doći s konkretnim planovima za saradnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.