NavMenu

Nikola i Ana Jurišić podigli farmu koza i magaraca kod Modriče - Planiraju graditi i fabriku za proizvodnju mlijeka i sira

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 07.10.2015. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Ekaterina Belova/shutterstock.com)
Mladi supružnici Nikola i Ana Jurišić iz Johove Bare podigli su u Skugriću kod Modriče farmu od 100 alpskih koza i desetak dalmatinskih magaraca. Uzgajaju i guske, patke, kokoši za lične potrebe. Do sada su u ovaj projekt uložili oko milion evra. Imaju jasne planove i nadaju se vrhunskim rezultatima na duže vrijeme.

Očevo dvorište


- Vratili smo se na svoje imanje od 15 hektara 2008. godine. Počeli smo to obrađivati. U kontaktu s ljudima došli smo do zaključka šta je najvrednije raditi. Uvezli smo koze iz Švicarske - kaže Nikola Jurišić (29), ekonomista koji je živio malo u Švicarskoj, malo u Zaprešiću.

I on i supruga Ana su magistri ekonomskih nauka. Svoju računicu su vidjeli u očevom dvorištu.

- Za sada imamo stotinu alpskih koza i 10 dalmatinskih magaraca. Imamo i dva poni konjića. Slatki su, razmaženi i pametni. Oni su prava atrakcija. Želimo da naša farma do 2017. godine ima 1.000 koza i znatno veći broj magaraca. Te godine ćemo podići fabriku za proizvodnju mlijeka i sira. Nakon toga, slijedi podizanje farme ovaca - kaže Jurišić.

Bakin recept

Magarci su tu zbog mlijeka, a kada podignu siranu, proizvodit će i magareći sir, koji je veoma skup.


- Uz suprugu, pomažu i otac Josip, majka Mara, a tu su i tri radnika koje smo stalno angažirali. Supruga je napravila i prve sireve od koza. Od moje bake pokupila je recepte i sve je kako treba - kaže Jurišić, koji se nada sigurnom plasmanu proizvoda.

Potrebno još 10 hektara

- Sada nas interesira samo BiH. Kada proširimo kapacitete, proizvode ćemo plasirati u Srbiji i Hrvatskoj i dalje ka zapadnoj Evropi. Dokazat ćemo da se od ovog može pristojno živjeti. Imamo i snažnu podršku i podsticaje od općine Modriča i mnogo smo im zahvalni. Uz sadašnjih 15, potrebno nam je još 10 hektara zemljišta. Ovo će biti jedna velika priča - obećao je Jurišić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.