NavMenu

MMF smanjio prognozu ekonomskog rasta BiH na 2%

Izvor: Indikator Srijeda, 07.10.2015. 08:19
Komentari
Podeli
Bosanskohercegovačka ekonomija trebalo bi da ove godine poraste 2,0%, navodi se u juče objavljenim redovnim jesenjim prognozama za svjetsku ekonomiju Međunarodnog monetarnog fonda, izvještava Indikator.ba.

Ova međunarodna institucija je snizila prognozu rast u odnosu na aprilske procjene, kada je predviđala rast BiH od 2,3%.

U 2016. godini MMF prognozira da će ekonomija BiH realno rasti 3,0%, što je takođe manje od jesenjih prognoza kada je predviđan rast od 3,1%.

MMF prognozira da će deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini iznositi - 7,7%, isto kao i prošle godine. U 2016. projekcije su -7,6%.

Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama MMF-a za 2014, bilježit će godišnji rast od 1,0% u 2015. godini, te rast 1,6% u 2016. godini.

MMF prognozira rast BDP-a u ovoj godini Crnoj Gori od 3,2%, a u 2016. godini 4,9%, Makedoniji 3,2 i isto toliko u idućoj godini, a Kosovu 3,2% i 3,8%. Srbija će, prema MMF-u, zabilježiti u ovoj godini pozitivan rast 0,5%, a u narednoj godini očekuje se ubrzanje od 1,5%.


Hrvatska ekonomija trebalo bi ove godine da poraste 0,8%, a sljedeće godine rast se procjenjuje na 1%.

MMF je smanjio je projekciju globalnog privrednog rasta, navodeći da je ugrožen smanjenjem cijena sirovina i "nervozom" na finansijskim tržištima.

MMF je saopćio da će svjetska privreda porasti za 3,1% ove godine, dok je u julu ta procjena bila 3,3%.

Rast od 3,1% bio bi najsporiji od recesione 2009. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.