NavMenu

Od klasičnih do svjetlećih postera - Firma "Alim" iz Visokog jedina u regionu proizvodi aluminijske okvire za reklame

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2015. 15:43
Komentari
Podeli
Aluminijski okviri za reklame firme "Alim" iz Visokog predstavljeni su klijentima i potencijalnim partnerima prošle sedmice u Beogradu. Visočka firma je po drugi put predstavila proizvode na beogradskom sajmu grafičke, paprine i kreativne industrije "Grafima", a njen direktor Alija Šahinović kaže da sada žele da prošire tržište na region, te pronađu nove saradnike u Srbiji.

Prema njegovim riječima, "Alim" je jedina firma u regionu koja pravi takvu vrstu okvira.

- Niko u regionu se ozbiljnije ne bavi proizvodnjom okvira od aluminijskih profila za reklame. Mi ne znamo da u bivšoj Jugoslaviji postoji takva firma. Najbliže firme koje su orijentisane ka ovom tržištu su iz Turske, te iz daleke Kine.

Šahinović objašnjava za portal "eKapija" da ti okviri, koji se sastoje od aluminijskih klik profila, omogućavaju korisnicima da veoma lako mijenjaju postere na kojima predstavaljaju određeni program ili proizvod.

- Ako postoji i interna rasvjeta u tom klik profilu, onda dobijamo led tanke klik okvire, koji omogućavaju da taj poster (aplikacija) praktično svijetli i na taj način privlači klijentovu pažnju. To su osnovni profili koje predstvljamo u Beogradu, i tražimo partnera koji želi da promoviše takvu vrstu proizvoda na srbijanskom tržištu - dodaje Šahinović.

Aluminijski profili za firmu "Alim" izrađuju se u fabrikama u Vlasenici i Mostaru, a kreirali su ih njihovi dizajneri kako bi se dobio što kvalitetniji element za vizuelnu komunikaciju.

Osim što traže ozbiljnog partnera za Srbiju, visočka firma izvozi veliki dio proizvodnje i na tržišta Slovenije i Hrvatske.

- Zato smo pristupili i izradi međunarodnog sertifikata CE koji je neophodan za proizvode koji se izvoze van granica domicilne države. To uveliko olakšava samu promociju i izvoz - kaže direktor "Alima".

Osim sopstvene proizvodnje aluminijskih okvira, "Alim" je zastupnik najvećih svjetskih kompanija iz domena vizuelnih komunikacija. Riječ je firmama koje proizvode samoljepljive folije, razne kompozitne materijale, led diode, boje za printere, printere i ostale mašine za izradu elemenata za vizuelne komunikacije: printere velikog formata, termoprese itd.

(Foto: facebook.com/alim)
- Najznačajniji inostrani saradnici su "Roland", japanska firma koja je lider na tržištu printera velikih formata, njemački "Orafol", jedna od najvećih kompanija koja proizvodi PVC samoljepljive folije koje se koriste u tzv. sign industriji. "Polycasa" iz Njemačke koja proizvodi akril, kod nas poznat pod nazivom pleksiglas, tj akrilne ploče. Tu je i ništa manje bitne firme "3A", "Triangle", "Sunmicoink" i druge - priča Šahinović.

Dodaje da su u BiH njihovi saradnici sve firme koje se ozbiljnije izradom elemenata za vizuelne komunikacije. Proizvodni pogoni i glavno skladište firme je u Visokom, dok se njihove veleprodajne radnje nalaze u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Sarajevu.


Kako kaže Šahinović za "eKapiju", imaju u planu da šire tržište u okviru granica bivše Jugoslavije, ali ne i kapacitete.

- Ova proizvodnja je u povoju i ne bismo željeli da budemo konkurencija našim klijentima. Mi proizvodimo ono što naši klijenti nemaju u svom programu. S druge strane, pokušavamo da supstiturimo uvoz takvih proizvoda jer smatramo da imamo dovoljno znanja, iskustva i potencijala da to ovdje pravimo - priča naš sagovornik i dodaje da je to potrebno kako bi radili punim kapacitetom.

- To je jedan od razloga zašto izlažemo na ovom sajmu. Kapaciteti koje posjedujemo su nam i više nego dovoljni i mislimo da možemo odgovoriti puno većim zahtjevima.

Šahinović navodi da im "Grafima" pomaže da isprate najnovija tehničko-tehnološka dostignuća, te da od toga zavisi i njihov napredak.

- Posao kojim se bavimo se konstantno tehnički razvija, pa je bitno da pratimo trendove i idemo u skladu sa razvojem te industrije. Ko zaostaje u ovoj industriji, on gubi bitku. Tako će razvoj naše firme zavisiti dosta od toga šta se dešava na svjetskom tržištu.

Direktor "Alima" na kraju razgovora navodi da očekuju nova imena u svom zastupništvu.

- Ova oblast se stalno širi, dolaze nove firme na scenu, a mi pratimo ko je interesantan i ko je potenacijalni partner. Već imamo pregovore za zastupanje novih firmi i nadam se da ćemo uskoro uspostaviti saradnju.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.