Izvor: eKapija | Utorak, 06.10.2015.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jedina voda sa halal sertifikatom u BiH - Voda "Maja" traži put za izvoz na strana tržišta

Borba za ekspoataciju vode ispod planine Majavice okončana je početkom godine kada je firmi "Blue Gold" iz Brčkog dodijeljena koncesija na trideset godina. Punionica za vodu "Maja" je smještena u blizini izvorišta, a dužina cjevovoda je svega 50 m. Netaknuta od zagađenja, u kombinaciji sa savremenom opremom, punionica ima kapacitet više od 2 miliona litara vode mjesečno, a trenutno se proizvede oko milion.

- Sada radimo samo u jednoj smjeni, ali kada bismo napravili ugovor koji bi nam garantovao sigurnu prodaju mogli bismo da radimo punim kapacitetom i zaposlimo još radnika – kaže u razgovoru za "eKapiju" Šuhreta Musić, direktor firme.

Voda "Maja" se plasira u bocama zapremine 0.25, 0.5, 1.5, 5 litara prirodne izvorske negazirane vode. U okviru fabrike postoji savremeno opremljena laboratorija, gdje se konstantno kontroliše mikrobiološka i fizičko-hemijska ispravnost vode. Osim interne kontrole obavlja se i eksterna kontrola koju vrše akreditovane laboratorije Zavoda za zaštitu zdravlja Brčko Distrikt i Zavoda za javno zdravstvo BiH.

- Voda je prirodna izvorska i nije ničim tretirana. Jedini u BiH imamo halal sertifikat.

Direktorka Musić kaže da je do sada u opremu i objekat uloženo više od 3 mil KM. Planovi firme su i proizvodnja sokova, te povećanje prodaje na domaćem tržištu i izvoz na strana tržišta, kao što su zemlje Evropske unije i Bliski Istok.

S.Š.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.