NavMenu

Na račun javnih prihoda RS uplaćeno 1,6 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 02.10.2015. 09:17
Komentari
Podeli
Na račun javnih prihoda Republike Srpske u proteklih devet mjeseci ove godine uplaćeno je 1,6 milijardi KM, odnosno 80,8 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza za devet mjeseci ove godine veći je za pet odsto nego u istom periodu prošle godine, odnosno prikupljeno je 313,2 miliona KM.

- Naplata poreza na dobit veća je za 11 odsto, odnosno naplaćeno je 116,4 miliona KM, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 12,7 miliona KM, odnosno 27 odsto više nego za devet mjeseci 2014. godine - saopšteno je iz Poreske uprave.

U Poreskoj upravi navode da je zabilježen i porast naplate od poreza na nepokretnosti i imovinu, gdje je naplaćeno 16,6 miliona KM ili devet odsto više nego za isti period prošle godine, dok je po osnovu poreza na dohodak naplata identična prošlogodišnjoj 167,6 miliona KM.

Za devet mjeseci ove godine doprinosi su naplaćeni u iznosu od 1,055 milijardi KM, što je u odnosu na naplatu iz istog perioda 2014. godine više za 45 miliona KM.

- Za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ naplaćeno je 555,7 miliona KM, što je više za tri odsto, a za Fond zdravstvenog osiguranja 371,5 miliona KM ili dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine - navedeno je u saopštenju.

Doprinos za Fond solidarnosti naplaćen je u iznosu od 55,1 miliona KM, dok je po osnovu ostalih javnih prihoda ukupno naplaćeno 255,6 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 264,3 miliona KM manje za tri odsto.

- Od ostalih javnih prihoda, zabilježena je povećana naplata naknada za priređivanje igara na sreću od 16 odsto, odnosno ukupno je naplaćeno 14,9 miliona KM, dok je na ime koncesionih naknada naplaćeno 39,9 miliona KM ili 82 odsto više u odnosu na prošlogodišnju naplatu u istom periodu - istakli su u Poreskoj upravi.

Naplata po osnovu taksa i naknada, veća je za devet odsto i naplaćeno je 157,7 miliona KM, a kod zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza naplaćeno je 29,3 milion KM više.

Kad je riječ o naplati javnih prihoda u septembru, naplaćeno je 183 miliona KM, što je u odnosu na septembar prošle godine više za 15 miliona KM.

- Naplata direktnih poreza u septembru iznosi 30,3 miliona KM, dok je naplata poreza na dohodak na istom nivou kao i prošle godine kada je naplaćeno 18 miliona KM. Porez na dobit naplaćen je u iznosu od 9,7 miliona KM ili 26 odsto više nego u septembru 2014. godine - ističu u Poreskoj upravi.


Porast je zabilježen i kod naplate poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, te poreza na nepokretnosti, dok je doprinos za Fond solidarnosti 5,9 miliona KM, što je za devet odsto manje od prošlogodišnje naplate u septembru.

Za Fond PIO, ističu u Poreskoj upravi, naplaćeno je 65,3 miliona KM, za Fond zdravstvenog osiguranja 46,1 milion KM, dok je doprinos za Fond dječije zaštite naplaćen u iznosu od pet miliona KM ili 13 odsto više nego u septembru 2014. godine.

- Ostali javni prihodi u septembru naplaćeni su u iznosu od 26,7 miliona KM što je za 17 odsto više nego u septembru 2014. godine. Od ostalih javnih prihoda, čija je naplata veća od prošlogodišnje, izdvaja se naplata taksa i naknada koja je 22 odsto više - navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Poreske uprave, za devet mjeseci ove godine na području Republike Srpske registrovano je 1.138 poreskih obveznika pravnih lica i 3.231 poreski obveznik preduzetnik, dok je istovremeno odjavljeno ukupno 133 poreska obveznika među pravnim licima i 927 poreskih obveznika preduzetnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.