NavMenu

Put meda postaje dio hercegovačke Vinske ceste

Izvor: eKapija Srijeda, 30.09.2015. 14:11
Komentari
Podeli
(Foto: Anna Biancoloto/shutterstock.com)
Hercegovačkoj Vinskoj cesti, koja je bila pravi turistički pogodak, uskoro će se pridružiti i Put meda koji će voditi kroz Crnu Goru i Hercegovinu i kao takav pružiti podršku unapređenju turizma i ruralnog razvoja regije, prenosi portal Saransak.com.

Projektom koji i nosi naziv Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, u stvari je IPA projekat prekogranične saradnje hercegovačkih i crnogorskih pčelara, u kome su već određene pozicije, odnosno osam punktova na kojima će se osposobiti prodajna mjesta, takozvane prodajne kućice i to četiri na crnogorskoj teritoriji, a četiri u Hercegovini - Trebinju, Gacku, Ravnom i Stocu.

- Na ovaj će se način uspostaviti jedna staza meda koja će i na ovaj način, odnosno krajem oktobra naredne godine, kada se projekat završava, povezati dvije države stazom kojom će se kretati turisti, ali, naravno, i svi oni koji se na njoj nađu i koji budu željeli kupiti domaći, nepatvoreni med - objašnjava Ana Kordić, projekt menadžer iz mostarske organizacije Link koja je i vodeći aplikant.

Na Putu meda su, osim pčelara, prvenstveno trebinjske Pčelarske zadruge "Žalfija", uvršteni i sektori ugostiteljstva i turizma koji su vezani za ovaj projekat na način što je u njihovoj ponudi, među obaveznom autohtonom hranom ovih krajeva, uvršten i nepatvoreni med.

Radivoje Maksimović, najveći proizvođač meda u istočnoj Hercegovini, kaže da nema načina da se na ovaj način izbore sa prodajom nepatvorenog meda u ugostiteljskim objektina, ali su oni restorani koji su uvršteni na ovaj Put meda, a to su trebinjski Motel "Konak" i Restoran "Studenac", i od ranije poznati po autohtonoj hrani i piću ovih krajeva.


- Ovo je i korak bliže ka brendiranju našeg meda, jer će promovisati ovaj ljekoviti i slatki dar prirode koji je upravo u ovom regionu i najspecifičniji - kaže Maksimović, gdje će biti potrebna i podrška resornog ministarstva.

Sve ovo će, kako dodaje, uticati na povećanje prihoda i samih pčelara, odnosno, na prodaju meda, ali i na poboljšanje turističke usluge regiona istočne Hercegovine i Crne Gore, prenosi portal Saransak.com.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.