NavMenu

U Mostaru prvi Sajam meda i ljekovitog bilja - Najtraženiji sirup od aronije i "med života"

Izvor: Klix Srijeda, 30.09.2015. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Chamille White/shutterstock.com)
U organizaciji JP "Tržnice-pijace" Mostar i Asocijacije organskih proizvođača Kantona Sarajevo, jučer je u Mostaru otvoren prvi Sajam meda, ljekovitog bilja i ostalih domaćih proizvoda.

Sajam je okupio više od 20 izlagača iz cijele zemlje koji na svojstven način predstavljaju svoje proizvode. Na štandovima se ovim povodom mogu pronaći različiti medovi vrhunskog kvaliteta od bagrema, vrijeska, kadulje i kestena, te livadski i planinski med.

Osim meda građani imaju priliku kupiti i propolis, ljekovito bilje i organske proizvode. Veliku pažnju posjetilaca privukao je štand s proizvodima od aronije za koju u posljednje vrijeme na nivou cijele države vlada veliko interesovanje. Branko Milošević iz Banje Luke upravo se na ovogodišnjem sajmu predstavio proizvodima od aronije.

- Ovdje sam ispred banjolučke firme "Mediteran-inox" Nade Mihajlović iz Čelinca. Posjedujemo 280.000 sadnica aronije pod plodom, a naš brend je sirup od aronije, ali i svi proizvodi od ove ljekovite biljke. Aronija je u posljednje vrijeme najtraženija biljka na našim prostorima jer je ljekovita. Preventivno djeluje kod srčanog i moždanog udara i brojnih drugih bolesti. Pored sirupa, nudimo džem od aronije, kremu, čaj i sapun - kazao je Milošević.

Da je ovogodišnja sezona meda bila uspješna potvrdio je za "Klix" Sead Smajović koji na sajmu predstavlja različite vrste meda.

- Imamo med u saću, bagrem, kesten, vrijesak, livadu i šumski med. Cijene se kreću od 15 do 20 KM. S obzirom na to da hodamo po sajmovima, mogu vam kazati da je potražnja za medom velika. Narod hoće da se hrani zdravo tako da je med tražen. Ova godina je bila izuzetno dobra u odnosu na prethodne kada nismo mogli osigurati zalihe ni za osobne potrebe - kazao je Smajović.


Zahid Murica iz Travnika predstavio je štand s ljekovitim biljem, medom i kremama.

- Uvidjevši potrebu tržišta za ljekovitim biljem, pokrenuo sam ovaj posao. Berem bilje na području cijele BiH, jer svako podneblje ima karakteristične vrste. Ono što bih također istakao je borov med kojeg još nazivamo "med života". Toliko je ljekovit da svi koji su ga kupili jednom postali su stalni konzumenti istog - kazao je Murica.

Sajam domaćih proizvoda bit će otvoren do četvrtka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.