NavMenu

RS zabilježila rast BDP-a i u drugom kvartalu - Za značajnijie pomake šansa u prerađivačkoj industriji

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 30.09.2015. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Singkham/shutterstock.com)
Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u drugom kvartalu ove godine za 1,5% u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS. Ovim je nastavljen pozitivan trend iz prvog kvartala kada je zabilježen rast BDP-a od 0,9% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći rast ostvaren je u oblasti vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju strujom, gasom, parom i iznosio je 4,5%. U građevinarstvu i trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila zabilježen je rast od 3,5%, dok je do pada došlo u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu i to za 5,7%.

Potpredsjednik Područne privredne komore Banja Luka Ranko Topić istakao je da je i ova stopa dobra, ali da se o nekom značajnijem rastu privrednih aktivnosti ne može govoriti bez rasta BDP-a od tri do 3,5%.

- Da bi se to postiglo, rast prerađivačke industrije mora biti daleko veći. Mi smo do 2008. godine imali visoke stope rasta, a onda smo imali čak i negativne stope, pa mali rast, tako da sada bez stope od tri odsto i više teško da možemo govoriti o nekom poboljšanju - kazao je Topić.

Govoreći o padu u poljoprivredi, Topić je istakao da poljoprivreda ima tendenciju pada još od 2005. godine, tako da se o lošijim rezultatima u ovoj oblasti ne može govoriti kao o posljedici loših vremenskih prilika.

- Mi smo ulagali u voćarstvo i povrtarstvo, ali to tek dugoročno donosi rast. Za tri ili četiri godine možemo očekivati značajnu proizvodnju voća u Gradišci, Kozarskoj Dubici i Ugljeviku, ali 50% te proizvodnje se mora preraditi, moramo tražiti investitore da ulažu u preradu, posebno za tržište Rusije - kazao je Topić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac je istakao da je rast od 1,5% ohrabrujući iako nije dovoljan.

- Nije to stopa koja nas može oduševiti, ali dobro je da nije negativna. Stopa rasta u prerađivačkoj industriji je dobra, ali pod uslovom da nije cikličnog karaktera u smislu da je došlo negdje do neke tražnje pa je to povuklo kompletnu prerađivačku industriju - rekao je Radivojac.


S druge strane, kada je u pitanju poljoprivreda i Radivojac kaže da u tom sektoru dugo godina postoje problemi.

- Mi imamo problem u poljoprivredi i kad je godina sušna i kad je rodna. Kad je sušna nemamo domaćih proizvoda, a kad je rodna onda ih bacamo. Imamo apsolutno neplansku proizvodnju i neplansku podršku poljoprivredi bez bilo kakve jasne strategije i ciljeva - naglasio je Radivojac.

Svjetska banka

Prema prognozama Svjetske banke, rast BDP-a BiH u ovoj godini trebalo bi da bude 1,9%.

Ekonomista Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak rekla je prekjuče u Sarajevu na prezentaciji redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu da bi BiH u idućoj i 2017. godini trebalo da ima rast BDP-a od 2,3, odnosno 3,1%.

Prema njenim riječima, prognoze za brži ekonomski rast za BiH zasnivaju se na poboljšanim ekonomskim aktivnostima u sektorima građevinarstva i industrijske proizvodnje, dok je stanje u poljoprivrednoj proizvodnji i dalje nezadovoljavajuće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.